Лондон се сбогува със загадъчната пирамида на Кристо

17:10, 24 сеп 18 / Любопитно 25 1129 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лятото си отиде и с него си отива и последната инсталация на твореца от български произход Кристо, пише британският вестник "Гардиън", цитиран от БТА.

Става дума за загадъчната пирамида Мастаба, "изградена" с помощта на 7506 варела насред езерото Серпентината в лондонския Хайд Парк.

20-метровата пирамида, издържана в сини, червени и розови цветове, изникна там в началото на лятото, през юни, и превърна всекидневието на лондончаните в нещо необичайно. За децата Мастаба беше причудлива и паметна атракция, но се намериха и критици, които се чудеха каква е идеята на съоръжението.

Според анализатори Мастаба напомняла на хората, че живеят на планета, на която има и други хора и всички те имат различно възприятие за едни неща, които виждат. Така например за някои пирамидата насред езерото беше като голям кораб, а за други пък благодарение на нея езерото изглеждаше с по-друга форма. За туристите в Лондон тя се превърна в задължителна атракция.

Днес варелите ще бъдат разглобени. Както обеща 83-годишният Кристо, те ще бъдат рециклирани. Инсталацията, както и предишните проекти на Кристо, бе изцяло финансирана от него.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама