На Марс има условия за живот

21:00, 26 сеп 18 / Любопитно 25 1220 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На Марс от стотици милиони години има зона, която е подходяща за съществуването на микроорганизми, пише "Earth and Planetary Science Letters", като се позовава на изследване на учени от университета „Браун“ в Провидънс, САЩ.

Анализарийки данните, събрани от орбиталната сонда Mars Odyssey, специалистите са установили наличие на торий и калий в почвата, а също така на водород. Според тях може да се предположи, че в далечното минало на Марс е имало и уран, съобщи БНР.

Тези вещества са достатъчно условие за начало на процеса на т.нар. разцепване на водата (радиолиза) под влиянието на йонизиращи лъчения, а отделяната при това енергия може да служи като храна на примитивни микроорганизми.

Учените посочват, че на Земята също има организми – хемелитотрофи, които ползват енергия от окислителни реакции на неорганични вещества.

Литотрофните организми могат да живеят на дълбочина от километър и половина. Според публикацията може да е малко пресилено да се говори, че е открит живот на Марс, на анализът на данните ще помогне при по-нататъшните търсения.

През юли учени от Националния астрофизически институт в Болоня, Италия, обявиха, че с помощта на данни, получени от сондата Mars Express, са успели да открият големи количества вода на Марс, което е главното условие за възникване на живот. До този момент на планетата са установени само големи ледници.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама