Холандия забранява на велосипедистите да ползват мобилен телефон

19:30, 26 сеп 18 / Свят 25 1396 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Заради нарастващия брой произшествия с велосипедисти, разсеяни от телефонен разговор, правителството на Холандия възнамерява да забрани използването на всички устройства, с изключение на хендсфритата по време на колоездене.

"Забранява се използването на мобилни електронни устройства при управление на всяко превозно средство (включително велосипед)", се казва в проектозакона, обявен от министъра на транспорта Кора ван Нюуенхаузен.

Законът за велосипедите ще влезе в сила от юли следващата година.

На шофьорите на автомобили и камиони вече е забранено да използват мобилни телефони зад волана, освен ако не са в режим "свободни ръце". Максималната глоба за това е 230 евро, като за велосипедите вероятно ще бъде същата.

Колоезденето е начин на живот в Холандия, където велосипедите са повече от хората - приблизително около 23 млн. велосипеда на около 17 млн. души.

Въпреки че страната разполага с изключителна инфраструктура за велосипедисти, употребата на мобилни телефони е с нарастваща опасност, като смартфонът е виновник за едно от пет произшествия с велосипед, предимно сред млади хора, според данни на холандската Служба за пътна безопасност.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама