Липса на кворум провали работата на депутатите

11:05, 27 сеп 18 / Политика 25 1655 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Парламентът не успя да събере кворум, за да започне заседанието и пленарният ден е провален. БСП и ДПС не се регистрираха, а гласовете на управляващите не достигнаха за кворум в залата.

В началото на пленарния ден председателят на парламента Цвета Караянчева подкани няколко пъти депутатите да се регистрират, но кворум не се събра. Следващият опит за регистрация бе след 10 минути, но и той се оказа неуспешен. Таблото в залата отчете 98 регистрирани. Третият опит събра 106 депутати при изискван кворум от 121 народни представители, съобщи БНР.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева изрази разочарование от провала на заседанието и заяви, че всеки, който не се е регистрирал и е отсъствал без уважителна причина, ще бъде санкциониран.

„Много съм разочарована, защото днес имаше изключително важни точки, които трябваше да минат. Оказва се, че днес е нулев ден. Тези, които не са били регистрирани и са провалили кворума, няма да получат възнаграждение. 2/3 от възнаграждението за днес ще им бъде отнето, но от днес нататък ще прецизирам всяка една командировка, която се разписва от мен“, заяви Караянчева.

Тя допълни, че депутатите от БСП, които представят визията на партията за управление на страната извън парламента, трябва да се връщат за заседанията, защото за тази работа получават заплати.

Заместник-председателят на Народното събрание и депутат от групата на "Обединени патриоти" Явор Нотев изтъкна, че е имало опозиционни депутати, които са били в залата и не са се регистрирали: "Саботаж. Това е саботаж на работата на парламента. Да си в залата и да не посегнеш към пулта, това означава, че не желаеш в този ден да се състои събранието. Политическият сблъсък трябва да бъде по-изискан, той трябва да бъде на ниво“.

Председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира поведението на БСП: „Когато нямаш други политически аргументи, преминаваш към такъв дневен политически ред“.

Заместник-председателят на групата на БСП Филип Попов беше категоричен, че е работа на управляващите да осигурят мнозинство и отново настоя за оставка на целия кабинет: "Ние бяхме в залата, както и от останалите парламентарни групи, но очевидно управляващите не могат да направят своето мнозинство в парламента, за да заработи Народното събрание“.

С тезата на социалистите се съгласи и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ: „Кворумът е отговорност на мнозинството. Това не е мое твърдение, това е цитат“.

В позиция до медиите от партия "Воля" осъдиха поведението на опозицията. Грижата за гражданите се доказва с пълноценна работа в пленарната зала, а не с процедурни хватки и проваляне на работата на НС, казват от партията на Веселин Марешки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама