Отбелязваме Световния ден на сърцето

09:00, 29 сеп 18 25 1805 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 29 септември по инициатива на Световната здравна организация (СЗО) се чества Световен ден на сърцето. Тазгодишният призив на организацията е всеки да обещае на своето сърце, на сърцето на ближния си и на сърцата на всички останали, да се храни по-здравословно, да спортува повече, да спре да пуши и да насърчи близките си да се откажат от вредния навик, както и да окуражи децата да бъдат по-активни физически.

17 500 000 души умират всяка година в световен мащаб от сърдечносъдови заболявания, включително инсулт. Това превръща инсулта във водеща причина за смърт, инвалидизация, депресия, деменция и епилепсия.

Сърдечно-съдовите заболявания са най-честата причина за преждевременна смърт. В здравния статус на населението над 90% от смъртните случаи в света и повече от 50% в Европа са резултат от тях. Нашата страна не прави изключение от негативната статистика и 65% от общата смъртност на населението се причинява от сърдечно-съдови заболявания.

Смъртността от инфаркт на миокарда нараства в активна възраст, особено при мъжете. Възходяща е тенденцията и при смъртните случаи, причинени от мозъчно-съдова болест. През последните години хипертоничната болест започва все по-рано и се наблюдава “подмладяване” на заболяването.

Сърдечно-съдовата система е подложена на непрекъснато въздействие на различни рискови фактори, които увреждат сърцето и кръвоносните съдове и често имат фатални последствия.

Националната пациентска организация стартира информационна кампания, посветена на инсултите, която ще се разгърне в няколко направления. Ще се осигури актуална и изчерпателна информация по темата на достъпен език, която да е от полза за пациентите и техните близки. Специално внимание ще бъде обърнато на инструкциите какви са първите стъпки, които трябва да се предприемат, когато някой около нас получава инсулт и какво можем да направим, за да поддържаме живота му, докато му бъде оказана медицинска помощ. Ще бъдат произведени печатни информационни материали, които ще се разпространяват по време на кампанията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама