244 бегачи затварят за час „Дунав мост”

07:45, 29 сеп 18 25 1283 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

244 бегачи ще затворят за час „Дунав мост”, съобщиха организаторите. Заради провеждането на третото издание на международното състезание „Пробег на свободния дух Гюргево – Русе“, съоръжението над река Дунав няма да пропуска возила от 11 до 12 часа.

Състезанието се провежда за трета поредна година, като до момента са регистрирани 244 участници от България, Великобритания, Сърбия, Румъния, Австрия, Унгария, Кения и Португалия.

Организатори на проявата са СЛАК „Дунав“ – Русе и СК „Дунарея“ с партньорството на Община Русе, Община Гюргево, Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Министерство на младежта и спорта на България. Интересен факт е, че това е единственото състезание в света, което се провежда на мост – започвайки в една държава и финиширайки в друга. Освен това, всеки участник има възможността да премине "Дунав мост" пеша – нещо, което по друг начин не би могло да се случи.

Маршрутът на пробега е с дължина 15 километра, като се очаква най-бързите участници да го изминат за по-малко от 45 минути. За да се включат, желаещите трябва да имат навършени 18 години, за да преминат границата с личната си карта. Силно впечатление прави силното участие на бегачи от Кения, както и високото спортно майсторство на българските участници.

Пъстрата палитра от бегачи включва не само изявени професионалисти, но и любители аматьори, като най-възрастният сред тях е 72-годишен русенец. Официалното откриване на състезанието ще се състои на 29 септември, събота, от 11 ч., на централния площад в град Гюргево. В 11:30 ч., на площад „Свобода“ в Русе ще бъде разположена сцена за награждаването на отличниците. Там ще бъде и финалът, където зрители могат да наблюдават финиширащите бегачи.

Организаторите са подготвили парични премии за първите 10 жени и мъже, както и за участниците на възраст над 40 години при жените и над 50 – при мъжете. Ще се проведе и томбола, като общият размер на наградите възлиза на 15 хиляди лева.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама