Зоран Заев: Помощта на България отвори пътя на Македония към ЕС

10:00, 28 сеп 18 / Политика 25 1513 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пред български медии в Тетово премиерът на Македония Зоран Заев заяви, че без помощта и приятелството на България, Македония и Гърция нямаше да стигнат до Договор за решаване спора за името. По думите му, действията и на българското, и на македонското правителство са отворили пътя на Македония към ЕС, предаде БНТ.

С това негово изказване официално приключи кампанията за референдума за Договора с Гърция, който ще се проведе на 30 септември. Два лагера - единият подкрепящ допитването, и единият абсолютно против, се обособиха и разделиха обществото по време на кампанията. Предстои да стане ясно дали в крайна сметка гражданите ще подкрепят новото име след Договора с Гърция и дали държавата официално ще поеме по пътя към бъдеще в рамките на ЕС.

Стотици хора се събраха за последната публична среща с премиера в Тетово. Зоран Заев призова македонците да гласуват в неделя за по-добро бъдеще на Македония.

В Скопие въпреки забраната за протести на лагера "Бойкотирам" заради очаквани ексцесии, 30-ина недоволни от Договора с Гърция и против референдума блокираха движението пред парламента.

От Прилеп лидерът на най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски остана непокорен: "Договорът за името с Гърция отнема идентичността на македонците и дава лост в ръцете на гърците да блокират членството на Македония в ЕС и НАТО когато и както си поискат".

На 30 септември точно в 19 ч. бойкотиращите референдума в Македония обещават голям протест пред Събранието - в минутата, в която денят за гласуване ще приключи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама