Улично изкуство превзема Габрово

17:00, 28 сеп 18 25 1611 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Фестивалът за улични изкуства 6Fest Gabrovo се завръща с трето издание на 5 и 6 октомври 2018 г. Мащабно танцово шествие през центъра очаква габровци, спектакъл на площад “Възраждане” и разнообразни улични изкуства в Шести участък.

Организатор на фестивала е Момчил Цонев – писател, журналист, създател на Габрово Daily, един от 20-те най-изявени млади личности на България за 2018 г. Две години подред през май, паралелно с Карнавала, 6Fest представи в Габрово едни от най-добрите международни и български улични артисти – цирк, огнено шоу, парад на кокили, живи статуи и др.

На 5 октомври 2018 г. 6Fest кани жители и гости на най-големия младежки уличен фестивал на Габрово. Младежко танцово шествие ще премине през центъра на Габрово и ще завърши със спектакъл на площад „Възраждане“ пред Община Габрово.

Шествието тръгва в 17:30 ч. от старата Часовникова кула, ще премине по пешеходната улица “Радецка” - Баев мост - ул. “Априловска” - Априловска гимназия - площад “Възраждане”. Очакват се около 100 участници от танцовите групи, познати ни от снимките на клипа „Щастливо Габрово“ – Шоу-балет „Магия”, Клуб за спортни танци „Ритмика“, Танцова школа „Лиана“, Фолклорен ансамбъл „Сивек“, Зумба с Васи.

Танцовият спектакъл на площада ще започне в 18:30 ч. В спектакъла ще се включат също така оркестър “Габрово” и младата певица Ивета Петрова. Финалът на фестивалната вечер ще бъде огнено шоу на формация „Fire Shadows“.

Танцовото шествие на 5 октомври е отворено и за други участници. Нужно е само да изявите желание да се включите.

6Fest продължава и на 6 октомври (събота) от 10:00 до 12:00 ч. на ул. “Опълченска” в т.нар. Шести участък (пред Туристически информационен център, зад църквата “Света Троица”). Така 6Fest се завръща към първоначалната си идея от създаването си през 2017 г. - името на фестивала “6Fest” („ШестФест“) препраща към началото и сърцето на Габрово, квартал Шести участък, най-стария квартал на града, където се ражда и развива Габрово.

Подготвят Борса на младите, където младежки организации от Габрово ще представят дейността си, а родители и деца ще имат възможност да разговарят с техни представители. Улица “Опълченска” ще бъде оживена с живите статуи на театрална формация „Гаргара“ и уличната магия на Quick Hands Junior.

Фолклорен ансамбъл “Сивек” връща назад във времето с историческа разходка по ул. “Опълченска”. Известният габровски китарист Радослав Талев ще разгорещява с китарна латино фиеста заедно с Музикална школа “Звезди в аванс”. Младежки театрален състав “Смехоранчета”към НЧ "Св. Св. Кирил и Методий 1928" ще разсмива с хумористичен театър.

Входът за всички събития от 6Fest е свободен! Фестивалът ще бъде заснет и след приключването му ще бъде създаден документален филм за младежките групи на Габрово.

Поводът за третото издание на 6Fest е четвъртата година от заснемането на най-популярния клип за Габрово в YouTube – „Щастливо Габрово“. Клипът „Щастливо Габрово“ беше заснет през октомври 2014 г. Идеята за създаването му е на Момчил Цонев. “Щастливо Габрово” стана най-гледаният туристически клип за Габрово в YouTube само месец след онлайн премиерата си. В снимките на клипа се включиха 17 художествени, театрални, танцови формации, други групи и спортни клубове от Габрово, както и индивидуални участници. Общият брой на участниците е около 180 души.

Проектът „Фестивал 6Fest Щастливо Габрово“ на Сдружение “Обществен комитет “Васил Левски” - Габрово” се реализира по Програма „Младежки дейности“ с финансовата подкрепа на Община Габрово.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама