Нено Димов и Валери Симеонов инспектираха лифтовете на Витоша

14:40, 28 сеп 18 / Общество 25 489 Topnovini
1

Министърът на околната среда и водите Нено Димов и вицепремиерът Валери Симеонов се информираха за състоянието на лифтовете на Витоша по покана на “Витоша ски”. На събитието, което се проведе на първа станция на Драгалевския лифт, присъства и председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

Представителите на институциите бяха качени на първата отсечка, за да видят как работи съоръжението. След това разгледаха и други, които са спрени поради амортизация. Целта е да се провери как столичани се возят на съоръжения от 50-те години на миналия век. Тяхната поддръжка е трудна и скъпа.

Една дума спира модернизацията на съоръженията на Витоша, каза министърът на околната среда и водите Нено Димов. Думата "забранявам" в сега действащия план трябва да се подмени с "разрешавам", допълни министърът.

Нено Димов посочи, че се чака искане за промяна на плана за Витоша, което трябва да се внесе в МОСВ от Столична община или Министерството на спорта. Предложенията ще преминат пред всички еко-оценки. От общината имат готовност да внесат искането за промяна на плана, коментира председателят на СОС Елен Герджиков.

Вицепремиерът Валери Симеонов добави, че процедурата е на финалната права и съвсем скоро ще има добри новини за софиянци и гостите на София. Той обясни, че го е било страх да се качи на лифта и ще продължи да се работи за промяна на плана на Витоша и Закона на горите на ниво Министерски съвет.

Преди месец от Столична община отправиха ултиматум към "Витоша ски" АД или да ремонтира всички лифтове и те да работят през зимата, или съоръженията да се дадат на общината за управление. От четирите лифта във Витоша работят само два - Драгалевски и Симеоновски, и то само в събота и неделя.

От фирмата отговориха, че искат да поправят лифтовете, но били стари и нямало части за тях. Освен това Законът за горите забранявал стъпките и влековете да бъдат изключени от горския фонд.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани