Звезден рожденик: Силвио Берлускони

12:54, 29 сеп 18 / Любопитно 25 1518 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес рожден ден празнува най-дългогодишният министър-председател на Италия Силвио Берлускони и навършва 82 години!

Силвио Берлускони е роден на 29 септември 1936 година в Милано, Италия в семейство от средната класа. Той е политик, предприемач, застрахователен и медиен магнат. Баща му Луиджи е банков служител, а майка му Роса Боси е домакиня. Силвио е най-голямото от три деца. Брат му Паоло и сестра му Антоаниета също стават изявени предприемачи.

Още в младежките си години успява да се изяви като добър търговец - продава лесно всякакви стоки - от прахосмукачки до студентски есета.
Първата стъпка в големия бизнес прави през 1961 година - след завършване на висше образование Берлускони взима пари назаем от банката, в която работи баща му, и се изявява като строителен предприемач в Милано с компанията Edilnord. Най-известният му проект е строежът на жилищния комплекс Milano 2, финансирането на който се счита за мъгливо и поражда подозрения за връзки на Берлускони със сицилианската мафия.

През 1973-а година Берлускони за пръв път навлиза в света на медиите. Тогава бъдещият италиански премиер създава малката телевизионна компания Telemilano. За четири години Берлускони печели 58.3 милиона евро от новата си дейност. Финансирането на компанията остава забулено в тайна, тъй като сложната система от холдингови компании остава неразгадаем ребус за властите, въпреки неколкократните опити да се открият източниците.

Постепенно Fininvest разширява влиянието си и обединява местни телевизии в Италия, формирайки на практика национална мрежа. През 1980-а година Берлускони създава и първата частна национална италианска телевизионна мрежа Canale 5. Следва пускането в действие на Italia 1 и Rete 4. За няколко години каналите на Берлускони не излъчват новини и политически коментари и чак през 1990-а година придобиват статут на пълноправни телевизионни мрежи.

Към 2010-а година Берлускони притежава Mediaset - основната му компания, състояща се от три телевизионни канала, покриващи 50% от италианския телевизионен пазар, както и най-голямата рекламна агенция в Италия Publitalia. От 1986-а година насам Берлускони е собственик на най-титулования италиански футболен клуб на международната сцена - Милан. Така той го спасява от фалит.

Политическа кариера

На 26 януари 1994-а година е създадена Форца Италия, а на 10 май същата година Берлускони става министър-председател на Италия, но това е само за кратко, тъй като една от партиите в мнозинството - националистическата Лега Норд се отказва от коалицията. На 22 декември 1994-а година Ламберто Дини поема премиерските функции.
Берлускони е министър председател в периодите 1994-1995-а година, 2001-2006-а година и от 2008 до ноември 2011-а година, когато подава оставка.

През 2013-а година е осъден на четири години затвор за данъчни измами. Присъдата е потвърдена от Италианския касационен съд. Наказанието е намалено на една година по силата на амнистия за престъпления, извършени преди 2006-а година.

Нетното състояние на италианския премиер към 2010-а година се изчислява на девет милиарда долара.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама