Ден за размисъл в Македония преди референдума. Какво ще спечели Европа?

13:18, 29 сеп 18 / Свят 25 1353 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В навечерието на предстоящия в неделя референдум, на който трябва да стане ясно дали Македония ще приеме наименованието Република Северна Македония, гласуват македонците в чужбина, затворниците, настанените в болнични заведения, хора с увреждания и задържаните под домашен арест.

България присъства неизменно в агитацията преди референдума.

Гласуването в Македония приключи, дали страната трябва да промени името си в Република Северна Македония, за да сложи край на десетилетен спор с Гърция, който блокира пътя на Македония към членство в НАТО и Европейския съюз.
Западните лидери се намесиха масово в кампанията, като германският канцлер Ангела Меркел и дълга редица други високопоставени лица, които посетиха малката държава, призовават гласоподавателите да подкрепят промяната на името.

Официалните лица на страните от Западна Европа се надяват, че референдумът ще доведе твърдо Македония в своята орбита и ще възстанови усилията на Русия за оказване на влияние в региона. Европейският съюз също така се стреми да използва инерция от споразумението за промяна на имената, договорено между македонското и гръцкото правителство през юни, за разрешаване на други опасни спорове в региона, като замразения конфликт между Косово и Сърбия.

В Гърция министър-председателят Алексис Ципрас и министърът на външните работи Никос Кодзиас видяха в споразумението възможността да подобрят международната си репутация и да осигурят своето лично наследство. Те се възползваха от възможността, въпреки че помогнаха на ЕС да ги подтикне към тях, осъзнавайки, че балканските страни се насочват в грешната посока със своите отстъпни демокрации и нарастващото влияние на Русия върху тях.

В основата на спора между Гърция и Македония са две от най-докачливите неща в политиката: територия и идентичност. Македония преди това е била република в комунистическата Югославия. Нейните лидери обещаха да продължат да използват името, когато обявяват независимост през 1991-а година, но много гърци вярват, че името предполага териториална претенция за част от северна Гърция, наричана още Македония, и обвиняват съседите, че се опитват да приспособят културната идентичност и история от древна Гърция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама