Вучич постави сръбската армия в пълна бойна готовност заради Косово

17:36, 29 сеп 18 / Свят 25 1486 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът на Сърбия Александър Вучич нареди сръбската армия в пълен състав да бъде поставена в най-висока степен на бойна готовност, предаде ТАСС.

Ръководителят на сръбската Служба за Косово и Метохия под сръбското правителство Марко Джурич направи това изявление в събота пред журналисти в кабинета на страната.

Сърбия предупреди всички в Прищина и международната общност, че няма да толерира агресия срещу сръбския народ в северната част на Косово и Метохия.

Според Джурич няколко десетки въоръжени членове на специалните части нахлули в обекта на Газиводе в Северно Косово по суша и от езерото. В момента обстановката около Газиводе е напрегната, но няма други инциденти, съобщават сръбските медии.

Косовският парламент обяви едностранно независимостта на провинцията през февруари 2008-а година, а през 2010-а година Международният съд призна решението за легитимно.

През последните месеци Белград и Прищина активно обсъждат "компромисно решение", свързано с приспособяването на границите и обмена на територии. Съединените щати подкрепят тази идея, като настояват за "окончателно споразумение", което включва приспособяване на границите на Сърбия и непризнатата република. От друга страна, германският канцлер Ангела Меркел на 13 август по време на срещата с председателя на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина възрази срещу промяната на границите на Балканите, като добави, че всички страни в региона вече имат перспективата за присъединяване към европейската общност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама