Откриха нова крепостна стена при римския укрепен лагер Состра до Троян

18:21, 29 сеп 18 / Култура 25 1831 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На територията на римския военен лагер Состра в землище на троянското село Ломец, на пътя Ескус - Филипополис, е открита най-ранната каменна крепостна стена на укреплението, изградена по всяка вероятност от войниците на Втора матиакска кохорта през втората половина на II век. Това съобщават от пресцентъра на Община Троян, цитирани от БТА.

Стената е широка близо 1,9 метра и е била с приблизителна дължина на източната стена 130 метра. На юг тя е правила завой с добре видима чупка. През 2011-а година се изказва предположението въз основа само на теренни наблюдения, че на източния й фронт е имало две правоъгълни кули. Стената е разкрита със запазена дълбочина в субструция от 0,40 до един метър. Изградена е с речни средно големи камъни на калова спойка.

Ранният лагер на Состра носи всички белези на крепостното строителство от времето на Траян - Хадриан. Ъглите на разкритата източна крепостна стена от втората половина на II век са дъговидно извити. Предполагаемите правоъгълни кули на тази стена са от вътрешната страна на укреплението, но тяхното съществуване е хипотетично и поради повдигната вече дискусия в научната литература за характера на спомената стена са предприети геофизични проучвания, с цел да се установи както наличието на кули, така и на други структури западно от стената, допълват от общинската администрация.

Геофизични работи са проведени в края на август от инж. Кирил Велковски, под ръководството на проф. д-р Иван Христов от НИМ. Те обхващат основно източната зона на кастела Состра. Заложени са три сектора. Финансирането е подсигурено от бюджета на Община Троян в рамките на планираните средства за обекта за тази година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама