Променливо време през октомври предвиждат синоптиците

08:30, 01 окт 18 25 894 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Най-високите температури през октомври ще бъдат между 23 и 28 градуса, а най-ниските - между минус 1 и 4 градуса, съобщи пред БТА Марияна Попова, синоптик в НИМХ.

По думите й през октомври се очаква средната месечна температура у нас да бъде около нормата, която в равнините е между 11 и 15 градуса, по високите полета - между 8 и 11 градуса, а в планинските райони - от 4 до 8 градуса.

Месечната сума на валежите също ще бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 60 литра на квадратен метър, в югоизточните райони - между 60 и 90 литра на квадратен метър, а в планините - от 80 до 100 литра на квадратен метър.

В първия ден на октомври облачността ще е значителна. Валежите в източната половина от страната ще продължат, а в крайните източни райони ще са значителни. В Западна България ще е почти без валежи. Ще духа слаб, в Източна България умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 16 и 21 градуса, по-ниски в Североизточна България – между 12 и 15 градуса.

На 2 октомври преди обяд в източните райони все още ще превалява, вече слаб дъжд. Облачността от запад ще се разкъса и временно ще намалее. Вятърът за кратко ще бъде от северозапад, в Източна България - до умерен, но до вечерта отново ще се обърне от изток. През следващите дни вероятността за валежи е малка. Облачността ще е разкъсана. Вятърът ще е предимно слаб, източен, в четвъртък временно ще бъде от запад-северозапад, умерен. Дневните температури още малко ще се повишат и към сряда ще достигнат 21-26 градуса, но през втората половина от седмицата отново ще се понижат с 3-4 градуса.

През второто десетдневие температурите ще бъдат близки и малко по-високи от нормалните, като все пак бавно ще се понижават. Облачността ще е разкъсана, с повече слънце в часовете около и след обяд. Условия за превалявания ще има към 12 октомври, към 15 октомври и в края на периода, каза пред БТА Попова.

И през третото десетдневие на октомври времето ще бъде променливо. Ще се редуват спокойни и сравнително топли дни и дни, в които ще преминават атмосферни смущения, при които ще има условия за валежи. Най-голяма е вероятността за това около 24 октомври и към края на месеца. Като цяло за периода средноденонощните температури ще останат близки и малко по-високи от обичайните, прогнозира Марияна Попова.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама