Цената на лимоните във Великобритания след Брекзит

16:00, 01 окт 18 / Любопитно 25 1609 Шрифт:
Станислав Бояджиев Автор: Станислав Бояджиев

Джон Клийз - легендарен комик, познат у нас със сериала "Фолти таурс" и филма "Риба, наречена Уанда", част от обичаните "Монти Пайтън", носител на куп филмови награди, напуска Великобритания. Посоката е Карибите, които, както той отбелязва, са слънчеви и близо до САЩ, където е голяма част от работата му. По повод съседството си с Тръмп спомена, че първият път, когато американският президент е говорил пред интелигентна публика, която не зависи от патронажа му, е бил пред провелото се наскоро Общо събрание на ООН, където е разсмял повечето от присъстващите. Това е добре за един комик. Като друга причина за отпътуването си Клийз изтъкна тежката, според него, английска зима, която след навършването на 50-те си години все по-трудно преживявал. А сериозната причина за бягството е: "В момента тази страна е в ужасна бъркотия".  Резултатите от референдума обяснява с думите: "Едните безобразно лъжеха, а другите плашеха, че е лошо да се напусне ЕС, но никой не обясни колко е сложно". Клийз допълни пред предаването "Добро утро Великобритания": "Мисля, че никой няма и най-малка представа какво ще се случи след Брекзит. Аз съм един от онези хора, които не смятат, че ЕС е нещо добро, но дали трябва да бъдем в, или извън, нямам представа, защото не знам какви ще са последствията".


Добре е да се отбележи, че Джон Клийз, както и най-богатият англичанин, Джим Ратклиф, по време на референдума застанаха на страната на тези, които искаха да напуснат ЕС. За Ратклиф вече написаха, че има намерение да се премести в Монако. На някои подобно поведение може да се стори арогантно, но отстояващите крайни позиции по посока Брюксел, не обръщат внимание на промените на вятъра. Очевидно, сред тях има наивници или "безобразни лъжци" по думите на Клийз.  Напоследък ярък пример сред тях не е обичайният заподозрян Борис Джонсън, нито претенциозният Джейкъб Рийс-Мог, а симпатичният член на парламента в Англия от Консервативната партия и пръв британски депутат, роден в Полша - Даниел Каучински. Освен с ръста си, два метра и четири сантиметра, депутатът се прочу и като втория случай на политик с публично призната бисексуалност. Популярен напоследък бе и със снимката си в Туитър с лимони и коментара, че този плод ще бъде по-евтин след развода с ЕС. Обяснява, че протекционисткият рекет на съюза, предпочита продукцията на неефективните производители в страните членки, пред ефективните отвън. Това, покачвало цената, но щяло да приключи след март 2019 г.

Не отне време на експерти и неексперти да му отговорят, че в този сезон на годината подобни плодове и точно тези лимони, се внасят от страни, които не са членки на ЕС. Друга, но важна подробност е, че се импортират без тарифни такси, благодарение на търговските споразумения на ЕС с държави от цялото земно кълбо. По въпроса с неефективността, репликите също не закъсняха: след САЩ, най-голям производител на плодове на квадратен километър е Холандия, а в Испания оранжериите са толкова големи, че са видими от Международната космическа станция. Плодове и зеленчуци се произвеждат толкова евтино и ефикасно в ЕС, че се изнасят и продават в страни като САЩ, Канада, Бразилия и Саудитска Арабия.


Докато проблемите с истината в Обединеното кралство се задълбочават и доверието в британския печат се до най-ниското в ЕС, то в съюза се наблюдава демонстрация на превъзходство и крайна откровеност. Все повече се засилва неотстъпчивостта в преговорите и неприемането на предложенията на Мей. Видно е желанието на европейските лидери да покажат кой губи от Брекзит. Френският финансов министър Бруно льо Мер преди дни не се поколеба да изрече: "Има нещо по-важно за нас от бъдещето на Великобритания и това е бъдещето на ЕС. Всяко решение, което ще даде на европейските граждани чувството, че може да се излезе от ЕС и да се запазят всичките предимства на съюза, ще бъде самоубийствено и ние няма да вземем такова решение".
  
Идва ноември, който е крайният срок за сключване на договор между ЕС и Великобритания, но облаците като че ли се сгъстяват над Острова, а предложенията за разсейването им с примери като Канада или Норвегия не помагат, защото тези държави не са напускали ЕС. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама