Има ли гайдари в Оман?

13:29, 01 окт 18 / Любопитно 25 1047 Шрифт:
Станислав Бояджиев Автор: Станислав Бояджиев

Отговорът е положителен - има! През 1930 г. е поставено началото на световното надсвирване за гайдарски състави, което се провежда всяка година в Шотландия. Само през 2018 г. в Глазгоу съставите, които се състезават са 214,  от 13 държави. Сред тях е Оман, но не и България? Причината е, че британски военни обучават от десетилетия армията на богатия султанат, където част от подготовката е и свиренето на този духов музикален инструмент. За нашите 100 каба гайди вероятно ще е много скъпо приключение представянето им в Глазгоу, защото макар и да са национална гордост, не се радват на държавна издръжка.


На такава обаче се радват всички отличници в Оман. Те имат привилегията да избират къде и как да продължат образованието си навсякъде по света. Такава е политиката на султан  Кабус ибн Саид, който е получил образованието си във Великобритания. Султанът отстранява баща си от властта през 1970 г., след десетилетия на външна изолация и крайности като забраната да се слуша радио, а също и носенето на слънчеви очила. Новото управление започва мащабни промени и изгражда съвременни пътища, училища, болници. Влизат в действие едни от най-строгите закони за опазване на околната среда, която е застрашена от добива на нефт. Тук е вторият по големина каньон в света, след Гранд Каньон в САЩ. Държавата поддържа уникална, копираща традиционния стил, съвременна архитектура в релеф от скалисти планини. Небостъргачи не се разрешава да се строят.

Големите градове са разположени предимно по крайбрежието на Оманския залив, предверие към Персийския. Впрочем Оман се асоциира като една от осемте държави в този район, но специфичната и история и култура я правят различна. Столицата е Маскат, а град Сохар претендира да е родното място на Синбад мореплавателя.  Оман е абсолютна монархия, официалната религия е ислям, но кипи съвременен живот, включително нощен.  Интернетът е достъпен и нецензуриран. Жените в Оман имат равни политически права с мъжете: работят, шофират и ходят с открити лица. Косите се прикриват, в повечето случаи частично,  с шарени кърпи. Сред министрите има и жени. Многоженството е разрешено, но грижите на мъжа трябва да бъдат равностойни към всяка от съпругите му. Той подлежи на съд и присъда, ако някоя от жените му реши, че друга е предпочитана. Разбира се, преобладаващи в пъти са моногамните семейства с до три деца. Няма изисквания към чужденците, нито неодобрителни погледи към тях. Втората по важност посока, която се следва, след петрола в икономиката, е туризмът, но алкохолът е позволен само в петзведните хотели.


Външната политика на султаната е умерена. Оман е една от малкото арабски държави поддържащи отношения с Иран. Подкрепя и мирните инициативи в Близкия изток. Вътрешната политика бе подложена на известни сътресения. През 2011 г., под влияние на Арабската пролет и вследствие протести, Основният устав от 1996 г., който действа като конституция, бе частично променен. Бяха дадени повече правомощия на Съвета на Оман, беше създаден независим орган за защита на потребителите,  бяха увеличени заплатите, уредени бяха хиляди нови работни места и т.н. Този ответна реакция, от страна на султана по отношение на протестите, бе приета положително.


Културата е обект на специално внимание. Изградени са множество исторически и природонаучни музеи. Провеждат се фестивали. Съществува специален Център за запазване и развитие на традиционната музика, създаден още през 1984 г. Султанът много обича класическа музика и на следващата година създава и симфоничен оркестър. Вместо да внася изпълнители то чужбина, той предпочита да възпитава и изгражда такива сред поданиците си. Построява първата  в района на Арабския полуостров опера, която отворя врати през октомври 2011 г. Звучи "Турандот" на Пучини с участието на Пласидо Доминго.


Тревогите на оманците  са насочени към близкото  бъдеще, тъй като султанът, роден през 1940 г., няма деца. Миналата година Кабус ибн Саид бе подложен на лечение от рак, което засили страховете у поданиците му. От неизвестният, засега, наследник се очаква да гарантира продължаването на икономическия и културен възход, религиозната толерантност, спокойствието и почти нулевата престъпност, както и на звука от гайдите, на които Оман се радва днес.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама