Откриха още една вреда от тютюнопушенето

09:40, 02 окт 18 25 1896 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учени от Стоматологичния институт към университета Кейс Уестърн ризърв в САЩ установиха, че пушачите по-често страдат от увреждания на зъбите поради отслабване на защитната система в пулпата, съобщава сайтът MedicalXpress, цитиран от БТА.

Изследването обхванало 32-ма пушачи и 37 непушачи, като при това всички участници страдали от пулпит - възпаление на вътрешните тъкани на зъбите.
 
От пациентите били взети образци от пулпата и в тях било изследвано нивото на интерлевкин 1 бета, тумор некрозис фактор алфа (TNF-алфа), бета дефенсин 2 (hBD-2) и бета дефенсин 3 (hBD-3). Тези съединения участват в имунната реакция, която е в отговор на проникването на микроби.

Оказало се, че нивото на бета дефенсин 2 (hBD-2) и тумор некрозис фактор алфа (TNF-алфа) е значително по-малко у пушачите, отколкото у непушачите. Това увеличава риска от заболяване на венците и коренните канали на зъбите.

Специалисти от университета на Минесота наскоро заключиха, че парите от електронните цигари могат да предизвикат ДНК увреждания на клетки в устната кухина и да доведат до поява на злокачествени тумори.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама