Маринов: България е сред членките на ЕС с най-много загинали на пътя

10:50, 02 окт 18 25 980 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България е сред държавите-членки на ЕС с най-лоши показатели по брой на загинали и ранени при катастрофи, каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов, който откри тематична конференция на тема „Да работим заедно, за да направим пътищата си по-сигурни – подобрен модел за управление на пътната безопасност и добри практики“. Конференцията е организирана от МВР и Европейската харта за пътна безопасност, ръководена от Европейската комисия и се провежда под егидата на Българското председателство на Съвета на ЕС.

„По данни на Световната здравна организация всяка година около 1,2 млн. души загиват при пътни произшествия в света, а цената за справяне с последиците достига милиарди долари. Актуалните тенденции сочат, че ако не се приемат спешни мерки, до 2030 година смъртните случаи, свързани с инциденти на пътя ще са петата основна причина за смъртност в света“, отбеляза министър Маринов, предаде БНТ.

Според него важно е да се отбележи, че ЕС и отделните държави-членки вече от години работят активно за повишаване на безопасността по пътищата, както и за намаляване произшествията и последиците от тях. В резултат на тази политика между 2000 г. и 2017 г. в Европа е постигнато намаление с 56% на смъртните случаи на пътя. Вътрешният министър подчерта обаче, че страната ни все още е далеч от заложените цели в стратегията на ЕС за пътна безопасност, обхващаща периода 2010 г. – 2020 г.

„Може би най-тревожният факт е, че пътният травматизъм остава водеща причина за смъртност и тежки наранявания сред децата на възраст до 14 години“, отбеляза Младен Маринов.

Статистиката сочи и друг тревожен факт – България е сред държавите-членки с най-лоши показатели по брой на загинали и ранени при катастрофи. „Макар през миналата година да е налице намаление на броя на загиналите, в сравнение с предходните две години, все още сме далеч от прогнозния брой. Даваме си сметка обаче, че статистическите данни не дават в пълен обем реалната картина. Зад цифрите се крият стотици човешки трагедии и загуби. Няма семейство, което да не е пряко или косвено засегнато от войната по пътищата. Пътният травматизъм сред децата остава сериозен проблем. Само от началото на година у нас са загинали 24 деца – един цял училищен клас“, допълни още вътрешният министър.

Той подчерта, че на всички тези проблеми няма бързи и универсални решения и призова те да не бъдат използвани като политическо оръжие. Според Младен Маринов само в общата работа между институциите, неправителствените организации и гражданския сектор тези негативни тенденции могат да бъдат променени. „Безопасността на движението по пътищата е ключов приоритет за правителството, но не бива да забравяме, че тя е право и отговорност на всеки гражданин“, призова той.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама