Смокиня разкрива убийство извършено преди десетилетия

11:00, 06 окт 18 / Любопитно 25 1145 Шрифт:
Станислав Бояджиев Автор: Станислав Бояджиев

Кипър е голям остров в Средиземно море. По-големи от него са само Сардиния и Сицилия - и двата са част от територията на Италия. Кипър е населен от дълбока древност, а днес площта му е поделена между две независими държави. Едната е Република Кипър, призната и представена в ООН и също така член на ЕС, а другата - Севернокипърска турска република, призната само от Турция. До това разделение се стига след провала на правителството, поделено от гърци и турци, само три години след 1960 г., когато Великобритания дава независимост на бившата си колония. Турците постепенно биват изтласкани от управлението на новата държава, а конфликтите, които продължават близо 11 години, завършват с истинска война: през 1974 г. при поддръжката на гръцката военна хунта се извършва преврат. Целта е присъединяването на острова към Гърция. Намесват се обаче части на турската армия, които провалят намеренията на превратаджиите. От северната част са прогонени насилствено гърците и е установена нова република. Изселени са 200 000 души, близо една пета от едномилионното население, а вината е и на двете страни.

Годините на етническо противопоставяне и насилие бяха припомнени преди месец от необикновена история, свързана със следваната житейската логика на една смокинена семка. Благодарение на тази логика се откриват останките на изчезналия през 1974 г. Ахмет Хергюн. Подозрението, че е бил убит се потвърждава от смокинено дърво израсло от дупка в пещера. По невероятен начин дървото свидетелства и помага да бъде разкрита съдбата на още двама души, които заедно с Ахмет са били вкарани в пещерата, а след тях е хвърлен динамит, който ги е убил. Взривът е отворил дупка, през нея е нахлула светлина. Изядената приживе от човека смокиня е предоставила на почвата, оцелялата в стомаха му, семка, която, с помощта на светлината, е дала живот на дървото.

Откритието е случайно. Дървото е забелязано от любопитен, който е изненадан да го види в планинска местност, в която смокини не се срещат. Ужасен е да открие, при корените в пещерата, човешки останки. Полицията открива още кости и части от дрехи. Убитите се оказват трима. 87 годишната Мюнюр Хергюн, сестра на Ахмет, свидетелства, че брат и е този, който е ял смокиня преди да изчезне, а кръвните проби от семейството и съвпадат с ДНК от останките. "От години търсихме брат ми напразно", казва тя и ето че след десетилетия една смокиня, израсла от стомаха му, бележи лобното му място. Мотивът за убийството е, че и тримата са били свързани с турската съпротива.

Комитетът за безследно изчезналите лица в Кипър (CMP) търси 2,002 души, за които се предполага, че са убити в периода между 1963 и 1974 г. Задачата му е да състави списък с изчезнали хора и да открие какво се е случило с тях; да се идентифицират откритите тела, като се взимат кръвни проби от роднини и навсякъде, откъдето е възможно; да се използват описанията на облеклото, които хората са носили непосредствено преди да изчезнат. През последните 12 години са извършени 1 222 разкопки и са открити и идентифицирани останките на 890 души. Историята на Ахмет е като някакъв вид чудо, тъй като откриването на лобното му място десетилетия по-късно, се дължи изцяло на живота, който се е зародил от мъртвото му тяло под формата на смокиново дърво. Работата на комитета стартира още през 1981 г., след споразумение между кипърските гърци и кипърските турци под егидата на ООН.

ООН предлага и план за обединение на острова, който и до днес не е реализиран, а надеждата, че приемането на Кипър в ЕС ще улесни преговорите, се оказа напразна. Последният провал на усилията за обединение се случи при срещата на двете страни в Швейцария, през юли, миналата година, а през април, тази година, опитът за съживяване на преговорите отново претърпя неуспех с декларациите на двете страни, че позициите им остават непроменени.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама