ЮНЕСКО: Една трета от тийнейджърите по света преживяват тормоз

14:00, 02 окт 18 25 1015 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Почти една трета от тийнейджърите по света напоследък преживяват тормоз, сочат данни, публикувани за пръв път от Института за статистика на ЮНЕСКО (UIS). Новите данни показват, че тормозът засяга децата навсякъде, във всички региони и държави с различни нива на доходи. Те са събрани от проучвания в училище, които проследяват физическото и емоционалното здраве на младежите, предава БГНЕС.

Проучването на Глобалното училищно здраве (GSHS) се фокусира върху деца на възраст от 13 до 17 години в региони с ниски доходи. Също така поведението на децата в училищна възраст (HBSC) се насочва към млади хора на възраст от 11 до 15 години в 42 страни, главно в Европа и Северна Америка. Тормозът се отнася до насилие между връстници / ученици, което се характеризира като "умишлено и агресивно поведение, което се случва многократно, когато има реален или възприеман дисбаланс на силата".

“Данните са ключът към промяната ", каза Силвия Монтя, директор на UIS. "Те могат да разкрият кой е засегнат от тормоза и да посочат пътя към по-добро програмиране както от националните правителства, така и от международни и неправителствени организации. С течение на времето, тенденциите могат да посочат дали намесата работи. В крайна сметка колкото повече знания имаме, толкова повече сме способни да канализираме ресурсите на децата, които се нуждаят най-много от помощта."

Глобално момчетата са малко по-изложени на риск от тормоз в училищата, отколкото момичетата. Данните, които не включват сексуални или други форми на насилие, основано на пола, показват, че повече от 32% от момчетата преживяват тормоз в училище, в сравнение с 28% от момичетата.

Въпреки това, когато се разглеждат десетте страни, в които децата съобщават за най-високи случаи на тормоз, усреднените резултати разказват малко по-различна история. В тези 10 държави 65% от момичетата и 62% от момчетата съобщават за тормоз, което показва, че там, където тормозът е най-широко разпространен, момичетата са по-широко засегнати.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама