Как да се ползват гроздовите семки

15:40, 02 окт 18 25 2021 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Олиото от семки се смята за най-полезната мазнина

Събраните гроздови семки, за които е известно, че са много полезни, могат да бъдат използвани в домакинството и за укрепване на организма по няколко начина.

Изсушени

Тогава имат антиоксидантни свойства и подсилват имунната система. Научно е доказан ефектът им при атеросклероза, високо кръвно, предпазват от инфаркт.

След като се изсушат, те се смилат и от този прах се прави разтвор с вряла вода. Една чаена лъжичка от праха се залива с половин литър вода и се оставя за няколко часа, след което се прецежда и се пие три пъти дневно по 150-200 милилитра.

Настойка

За нея семките трябва да се залеят с чист спирт или ракия, или водка. Държи се на хладно, разклаща се, след месец се прецежда и после се пият по капка-две-три с храната.

Масло

В много държави то се консумира масово. Индустриално произведено се внася и у нас и го има по всички хипермаркети.

В домашни условия семките се сушат във фурна до 40-45 градуса, смилат се и се заливат с олио или зехтин. Оставят се на хладно за десетина дни, прецеждат се, оставят се за още няколко дни и се изгребва отделилото се на повърхността масло - то може да се пие по една лъжица дневно, става за салати, а някои го ползват и с козметична цел.

Според специалисти семките са по-полезни от самия плод

Още от столетия във Франция са ползвани за трудно зарастващи рани и скорбут, а днес ефективността им е напълно доказана заради съдържанието на протеини, въглехидрати и полифеноли, които са мощни антиоксиданти, освен това намаляват лошия холестерол.

В тях има още и линолова киселина, която помага за забавянето на възпалителни процеси.

Олиото е особено полезно, когато е студено пресовано. То е една от най-полезните мазнини, има най-висока температура на кипене измежду растителните масла - 225 градуса и е по-подходящо за пържене, защото и при тези високи температури запазва полезните си свойства. Подхожда за рецепти, пише bgfermer.bg

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама