Подготвят закон специално за трюфелите

09:00, 06 окт 18 25 1336 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Прескъпата гъба трюфел скоро може да влезне в българското законодателство. По въпроса работят депутати от ГЕРБ начело с Иван Миховски.

Наскоро Миховски е бил на празника на трюфела в град Угърчин, където ежегодно търсачи на гъбата се събират да обменят опит и да честват урожая.

Местните събирачи се оплакали на Миховски, че от години има проблем в сектора, че масово се берат гъбите без разрешителни, не се използват кучета за търсенето, а направо се разорава почвата, информира „Троян прес“.

Депутатът от ГЕРБ се е заел със случая и обещал на трюфел събирачите, че трюфела ще влезне в българското законодателство.

„Целта на феста е не само да се популяризира скъпата гъба в България, но и да се опазят находищата, да има регламент. Защото масово се търсят трюфели, а находищата се унищожават. Това трябва да се регламентира със закон, да се знае през всеки един сезон какъв вид трюфел се бере, да има санкции. По този въпрос вече съм провел разговори с народни представители като с организацията съдейства именно народният представител Иван Миховски“, разясни Цветозар Мичевски, собственик на една от най-големите фирми за изкупуване на скъпата гъба.

ГЕРБ са се ангажирали са прецизират текстовете, които да влезнат в закона за лова и дивеча. Сега трюфели могат да се берат само с разрешително, но няма ограничение кога да става това във времето.

Скъпата гъба главно се изнася в чужбина като една голяма част отива за Италия. Този бизнес изхранва 10-15 хиляди българи, които се издържат от лов на трюфели. Те настояват за закондателна инициатива, която да ограничи добива на скъпата гъба извън периода 1 март – 1 юни, за да може да се запази мицела в периода на растеж на трюфела.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама