Безплатни стоматологични прегледи на първокласниците стартират в шест общини

13:00, 03 окт 18 25 1893 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

41 стоматологични практики се включват в кампанията „С усмивка при зъболекаря" за безплатни прегледи на първокласниците, която  продължава  до 15 декември. Тя се провежда със съдействието на регионалното управление по образованието. 

Основната цел на кампанията е профилактиката на кариеса и други проблеми, свързани със зъбните заболявания и челюстните деформации при децата, съобщиха организаторите. Класните ръководители ще дават информация на родителите как да се включат в кампанията.

„Стоматолозите безплатно ще прегледат всички желаещи първокласници. В кампанията се включват специалисти не само от община Бургас, а и от Поморие, Айтос, Средец, Несебър и Созопол. Инициативата е съвместна заедно със Зъболекарския съюз, като целта е да обхванем повече деца.“, съобщи зам. областният управител Севдалина Турманова.

Стоматолозите ще попълват в специален лист зъбния статус на всяко от прегледаните деца. Документът ще бъде предаван на класния ръководител на първокласника, а в края на кампанията резултатите ще бъдат обобщени и анализирани.

"Освен ранното откриване, поставяне на диагноза и лечение, кампанията има за цел да възпитава младото поколение в отговорно отношение към здравето", каза зам. кметът Лорис Мануелян.

"Децата от ранна възраст трябва да знаят, че профилактиката и здравето на зъбите е много важно нещо", допълни зам. кметът Йорданка Ананиева.

Организаторите на кампанията имат идея в бъдеще тя да обхване и по-големите ученици.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама