Спасяват "Бузлуджа" с европейски пари

11:40, 03 окт 18 25 2136 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Процедурата за даване на статут на паметник на културата на монумента "Бузлуджа" ще бъде ускорена. Това стана ясно по време на мисия за Бузлуджа, проведена от 26-ти до 28-ми септември от европейски експерти от Европа Ностра, водещата организация за културно наследство в Европа, и Института към Европейската инвестиционна банка (ИЕИБ).

Сградата беше включена от Европа Ностра и ИЕИБ сред "7-те най-застрашени" обекта на културното наследство в Европа за 2018 г. Номинацията беше направена от фондация "Проект Бузлуджа", представлявана от арх. Дора Иванова, която ръководи инициативата за опазване на паметника от 2015 г. насам.

Основните резултати и препоръки от мисията ще бъдат публикувани под формата на доклад в края на годината.

Мнението на експертите е, че паметникът трябва да бъде опазен и използван за културни и образователни дейности, за да се превърне в място за събирания и събития, свързани с историята и изкуството.

Европейските делегати препоръчаха предприемане на спешни мерки за спиране на разрухата чрез финансиране от Европейските структурни фондове. Условие за това е сградата да има статут на паметник, което трябва да се случи в най-скоро време.

Паралелно с провеждането на тези процедури трябва да се направят предварителните проучвания като архитектурно заснемане и конструктивно обследване. Областният управител Микова съобщи, че Университетът по Архитектура, Строителство и Геодезия ще извърши необходимите дейности безвъзмездно.

При инспектирането на сградата експертите бяха удивени от изключително модерната архитектура, която е от европейско значение, и бяха шокирани от нейното окаяно състояние. Делегатите се впечатлиха от творческите умения, използвани за създаването на паметника, и майсторската изработка на мозайките и мраморните покрития, както и от природната красота на мястото. Експертите оцениха "Бузлуджа" като част от колективната памет на България и на Европа, поради което нейното опазване е от европейско значение.

Европейската делегация от специалисти по културното наследство и финансите проведоха продуктивни срещи с национални и местни представители на властта, включително със зам. министър-председателя Валери Симеонов, зам.-министъра на културата Румен Димитров и областния управител на Стара Загора Гергана Микова. Те се срещнаха също и с архитекта на паметника арх. Георги Стоилов. Всяка една от страните обеща своето пълно съдействие за опазването на монумента "Бузлуджа".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама