Малките картофи причиняват проблеми на веригите за бързо хранене

12:20, 07 окт 18 / Любопитно 25 1269 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В резултат на сухото време в Западна Европа картофите през тази година са по-малки от обичайните. Това обаче е проблем за веригата за бързо хранене McDonald’s. „Когато пържените картофи не отговарят на нашите спецификации, това засяга специализираното оборудване в нашите кухни, което измерва, позиционира и пържи картофите ни“, казва Юнис Коеккоек от MacDonalds, Холандия, цитиран от Агрозона.

„Оборудването е приспособено към изискванията, които поставяме на нашите доставчици. Заради късите картофи трябва да сменим оборудването си", добави той.

Компанията обаче се е съгласила да използва тази картофена реколта за своите пържени картофи. „Гостите ни не са свикнали с нашите по-къси картофи, но не можем да направим нищо за това. Това не означава, че порциите ще бъдат по-леки, а дължината просто ще е различна.“, казват още от веригата.

Междувременно стана ясно, че са селекционирани картофи с по-малко въглехидрати. През последните години са въведени редица сортове, които са с по-ниско съдържание на нежеланата съставка, спрямо конвенционалните картофи. Още през 2015 г. европейска фирма представи нов сорт картоф, който съдържа естествено бавно храносмилателни въглехидрати. Средно картофът тежи 150 г и съдържа 70 калории, докато обикновеният може да съдържа до 100 калории. Новият сорт е резултат от естествено кръстосани, съществуващи вече сортове.

Шотландска компания също представи нов сорт картофи през 2015 г. Освен ниско въглехидратно съдържание, шотландския продукт е с благоприятно влияние за околната среда.

В Нова Зеландия пък, новият картоф с ниско съдържание на въглехидрати се превърна в тотален хит в рамките на няколко седмици. Той се отглежда в Холандия, като съчетава два съществуващи сорта – Agria и Rua. Именно те бяха избрани за кръстосване поради добрата им доходност, вид и вкус. Допълнително предимство е, че картофите съдържат 40% по-малко въглехидрати. Според президента на компанията все повече хора се спират на храни, които са по-леки и не предизвикват чувство за тежест и умора. Новият сорт е по-лесно смилаем и дава повече енергия на консуматорите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама