Отбелязваме 106 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония

07:30, 05 окт 18 / Култура 25 2318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Навършват се 106 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония. На 5 октомври 1912 година части на VII-а Рилска дивизия преминават охраната на границата на Османската империя, намираща се на моста на река Рилска при село Бараково и освобождават днешния Благоевград. Частите на българската армия продължават победоносния си поход на юг и така освобождават окончателно от османско иго целия Пирински край.

Благоевград ще отбележи празника с богата програма. Празничният ден ще започне в 9.30 часа с панихида за загиналите за Освобождението на Горна Джумая от османско иго и полагане на цветя на паметния знак на майор Иван Павлович Орлински. Тя ще бъде отслужена в храма "Въведение Богородично".

В 10.00 часа ще премине празнично шествие по главната пешеходна улица на Благоевград, което ще започне от сградата на Съдебна палата и ще продължи до площад "Македония". То ще бъде водено от военен оркестър, знамена на българската армия, официални лица, граждани и ученици. Непосредствено след това ще бъде издигнато националното знаме на Република България и ще бъдат положени венци и цветя на паметника на Гоце Делчев.

Програмата ще продължи с ритуал на паметника на Македоно-одринското опълчение. В 11.30 часа в старинния квартал "Вароша" жителите и гостите на Благоевград ще станат свидетели на историческа възстановка "Илинденски камбани" с участие на Национално дружество "Традиция".

В 17.00 часа в Драматичен театър "Никола Вапцаров" започва тържествената сесия на Общински съвет - Благоевград и церемония по награждаване "Личност на годината". От 19.00 часа ще бъде поставено началото на концерт на Първи фолклорен танцов фестивал "Ритми и багри" на площад "Македония".

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама