Борисов: Едни от най-активните сме в борбата с контрабандата в ЕС

12:40, 04 окт 18 / Политика 25 1476 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Контрабандата е ключов двигател за явлението корупция на всички нива – от митничаря до най-висшите етажи“, каза премиерът Бойко Борисов. Той се срещна с докладчиците на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа по пост-мониторинговия диалог с България Франк Швабе и Жолт Немет, които са на работно посещение в София.

Борисов даде пример с последното проучване на „Инициативата срещу незаконната търговия“, което показва, че през второто тримесечие на 2018 г. контрабандата на цигари в България пада до 4,7%.

„Този резултат позиционира страната ни като една от най-активните в борбата с контрабандата в Европейския съюз“, подчерта Борисов.

Министър-председателят посочи новия Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, приет през месец януари тази година, като още едно от достиженията на страната ни в борбата с корупцията.

„Със закона бе създаден нов независим специализиран антикорупционен орган, който обедини в себе си функциите по превенция и противодействие на корупцията, отнемане на незаконно придобито имущество и публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности“, каза премиерът Борисов и допълни, че това позволи и да се разшири кръгът на лицата, задължени да подават декларации за имущество и конфликт на интереси.

Докладчиците на ПАСЕ подчертаха, че България е отбелязала осезаемо развитие по отношение на съдебната реформа и борбата с корупцията, а премиерът Борисов изрази увереност, че с извършените реформи в последните години и положителните резултати, може да се върви към успешно прекратяване на пост-мониторинговия диалог.

„България ще продължи ползотворното сътрудничество с ПАСЕ за приключване на пост-мониторинговия диалог“, каза Борисов и посочи, че страната ни очаква конструктивна и обективна оценка за усилията на институциите и предприетите реформи. Министър-председателят акцентира върху борбата с контрабандата и резултатите, които постигна страната ни в последните години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама