Откриха бронзови монети и битова керамика при разкопките на "Марцианополис"

16:40, 04 окт 18 / Култура 25 1492 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

10 бронзови монети, фрагменти от кухненска и трапезна керамика и от амфори. Това е равносметката от първите дни на разкопките в резервата „Марцианополис“ в Девня, съобщи ръководителят на археологическата експедиция д-р Христо Кузов от Регионалния исторически музей във Варна.

Проучванията се осъществяват в карето западно от Музея на мозайките, където в земните пластове лежат останките на късноантична жилищна сграда. Датировката на намерените артефакти – монети и битова керамика – е от IV-V век след Христа. Все още не е ясно дали монетите са сечени в Марцианопол, тепърва те ще бъдат обработени и анализирани от нумизмат.

„При навлизане в дълбочина на културните пластове се очакват да излязат още монети и други находки от римската епоха. На място се разкриват и няколко бази от колоните на портика на късноантичното жилище“, добави още д-р Кузов.

Разкопките в Девня се извършват от затворници на лек режим, след като Министерството на културата отпусна 15 000 лева за археологически проучвания на инсулата (карето) западно от къщата с мозайките, върху чиито основи е изграден едноименният музей. Изкопните работи ще обхванат площ от около 70 кв. м. и ще достигнат до 3 метра дълбочина.

Кметът на Девня Свилен Шитов, който следи експедицията отблизо, заяви, че общината ще инвестира собствени средства в проучването на древния град Марцианопол, чиито останки лежат под съвременния кв. „Река Девня“. Това ще се случи след откриването на неделен пазар в същия квартал. Всички постъпления от такси и наеми ще се изразходват целево за разкопки в резервата, който е един от най-добре запазените в България и пощадени от иманярски набези.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама