Холандия осуети руска хакерска атака

15:10, 04 окт 18 / Свят 25 537 Topnovini
1

Холандия осуети руска хакерска атака срещу Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), съобщи министърката на отбраната Анк Бейлевелд, цитирана от Reuters.

На пресконференция в Хага министър Бейлевелд призова Русия да прекрати кибердейностите си, целящи да подкопават западните демокрации, пише БТА.

Според нея кибератаките са били извършени през април от руското разузнаване ГРУ. Освен срещу ОЗХО са организирани и кибератаки срещу разследването на свалянето на пътническия самолет на "Малейжа еърлайнс" през 2014 година, които също са осуетени.

"Четирима служители на руското разузнаване бяха прогонени незабавно от Холандия", добави министърката. "Ние знаехме за интереса на руските разузнавателни служби към това разследване и взехме съответни мерки", подчерта тя, уверявайки, че "запазваме висока степен на бдителност".

Лаптоп, принадлежащ на един от четиримата служители, е бил свързан с Бразилия, Швейцария и Малайзия. Съдържащи се в него данни са се отнасяли до разследването на катастрофата на полет МН17 на Малейжа еърлайнс, който беше свален от ракета над Източна Украйна, подчерта министърката на отбраната.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани