Румъния ще намали ДДС в туризма на 5%

16:30, 04 окт 18 / Свят 25 1350 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Румънското правителство ще одобри намаляване на данъка върху добавената стойност (ДДС) на 5% в сектора на туризма, включително за хотелиерството, ресторантьорството и кетъринга, както и за спортните съоръжения, атракционните паркове и местата за отдих, съобщи Аджерпрес, цитирана от БТА.

"Румънският туризъм е динамична област с потенциал за растеж. Данните на Националния статистически институт показват, че мерките за стимулиране, като отпускането на ваучери за ваканция, дават положителни резултати и ефекти върху икономиката", посочи Дънчла по време на правителствено заседание.

"Броят на туристите, настанени през месец август 2018 г., е бил с близо 10% по-голям от същия месец на миналата година. Днес вземаме още едно важно решение за подкрепа на този сектор - намаляването на ставката на данъка върху добавената стойност на 5% за местата за настаняване, ресторантьорските и кетъринг услугите, но и за използването на спортни съоръжения, увеселителни и рекреационни паркове", посочи още премиерът.

Тя добави, че Румъния ще има по този начин най-ниското ниво на ДДС в Европейския съюз по отношение на туризма, а "опитът от предишните години показва, че намаляването на този данък носи положителни ефекти за икономиката".

Стандартната ставка на ДДС в Румъния е 19%. Намалена ставка от 9% се прилага върху лекарствата, храните и безалкохолните напитки, ресторантьорските услуги и кетъринга, хотелиерския сектор, доставката на питейна вода или вода за напояване, на земеделски торове, семена и други. ДДС от 5% се прилага за учебниците, книгите, вестниците и списанията, входните такси за музеи, замъци, исторически паметници, зоологически и ботанически градини и други.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама