Банско отбелязва 106-годишнината от освобождението си

08:30, 05 окт 18 25 1094 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 5 октомври 1912 г. Банско е освободен от турска власт и по традиция се чества като празник на града.

Банско е първото селище от Пиринския край, което получава своята независимост от турската власт. То се освобождава само, като в него влиза четата на Христо Чернопеев. Легендарният поет Пейо Яворов с прочувствено слово в църквата "Св. Троица" обявява свободата.

По спомени на Кочо Молеров, след думите му "Долу фесовете. Вече сте свободни", цялата църква се изпълва с ридания за всичките мъки и жертви, за спотаяваните сълзи през всички векове.

На 8 октомври се взима решение Банско да бъде обявен за град и околийски център.

Банско ще отбележи празника си с тържествена света литургия в храма "Св. Троица". Честванията продължават с възпоменание пред паметника "Банско помни героите" ще бъдат почетени всички герои, дали своя жертвен принос за свободата на планинския град.

Програмата ще продължи с риболовния турнир "Детето риболовец без дрога" на язовир "Белизмата", с детска кинопанорама и с откриване на "Ултрамаратон Пирин Ултра 2018".

От 18.30 часа на площад "Никола Вапцаров" е началото на празничния концерт с участието на Орлин Горанов и самодейни състави от общината, който ще завърши с многоцветна заря и илюминации.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама