Звезден рожденик: Кейт Уинслет

09:20, 05 окт 18 / Любопитно 25 1416 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес рожден ден празнува актрисата Кейт Уинслет и навършва 43 години!

Кейт Елизабет Уинслет е популярна британска актриса. Лауреат на награда BAFTA (1996), седем пъти номинирана и веднъж носител на академична награда „Оскар за ролята и в "Четецът" “ и четирикратен носител на Златен глобус. Най-известните ѝ филми са „Разум и чувства“ (1995), „Титаник“ (1997), Айрис(2001), „Животът на Дейвид Гейл“ (2003), „Блясъкът на чистия ум“ (2004), „Малки деца“ (2006) и „Четецът“ (2008).

Кейт Уинслет е командор на Британската империя от 2012 г. заради приноса ѝ към драматургията.

Уинслет е родена в Рединг, Великобритания, дъщеря е на Сали Анни ( Бриджес), барманка, и Роджър Джон Уинслет, изпълнител в плувен басейн. Родителите ѝ са "леки актьори". Уинслет коментира, че "не е имала привилегировано възпитание" и че техният ежедневен живот бил беден. Нейните баба и дядо, Линда (Плъмб) и Архибалд Оливър Бриджес, откриват и управляват театър, а нейният чичо, Робърт Бриджес, се появява в оригиналната пиеса Западния крайпродукция на Оливър!. Нейните сестри, Бет Уинслет и Анна Уинслет, са също актриси. 

Кейт е отгледана като англиканка, започва да учи драма на единадесет години в Училището за Театър Редруфс.

Кариерата на Кейт Уинслет започва на телевизията с роля в сериала на BBC фантастика Тъмен сезон през 1991 г. Следва появата в британския ситком Върни се назад за ITV и епизод в медицинската драма Нещастен случай през 1993 г., също на BBC.

През 1992 г. Уинслет присъства на кастинга за филма на Питър Джаксън Божествени създания в Лондон. Тя получава ролята на Джулиет Хулм, нравствено жива и надарена с въображение тийнейджърка, която помага на своята най-добра приятелка Полин Паркър, чиято роля е изиграна от Мелъни Лински, да убие майка си. Уинслет е избрана сред 175 други момичета. Филмът е пуснат през 1994 г. и печели на Джаксън номинация за Академична награда за оригинален сценарий. За участието си Уинслет е наградена с Емпайър и Кръглата филмова награда на Лондонските критици. The Washington Post сценаристът Десън Томпсън казва: "Както Джулиет, Уинслет е светлооко кълбо огън, запалващо всяка сцена, в която участва. Лински допълва, че това е опасно партньорство." Говорейки за своя опит в един филм сет, като абсолютно начинаещ, Уинслет казва: "Относно Божествени създания, единственото, което знаех да направя, беше напълно да стана този човек. По някакъв начин беше приятно да правиш филми и да не знаеш нищо.

На следващата година Уинслет отива на прослушване за малката, но основна роля на Луси Стийл във филмовата адаптация на Разум и чувства от Джейн Остин, партнирайки на Ема Томпсън, Хю Грант и Алън Рикман. Но е избрана за втората главна роля Мариан Дашууд. Режисьорът Анг Лий признава, че той първоначално се е тревожил относно начина, по който Уинслет изпълнява своята роля в "Божествени създания", и я накарал да упражнява Тайдзи цюан, да чете Готически роман и поезия и да може да свири на пиано. С бюджет от US$16.5 милиона, филмът става финансов и критичен успех, с придобити US$135 милиона и печели различни награди за Кейт, като Британска академия за филмово и телевизионно изкуство и Screen Actors Guild Award, както и номинации за Награди на филмовата академия на САЩ и Награда Златен глобус.

През 1996 г. Уинслет участва в Джуд и Хамлет. В Джуд на Майкъл Уинтърботъм, базиран на викторианския роман Невзрачният Джуд от Томас Харди, тя играе Сю Брайдхед. Аплодирана сред критиците, филмът не е огромен успех, с придобити едва US$2 милиона. Ричард Колис от списание Тайм казва, че "Уинслет е достойна за съвестното обожаване на камерата. Тя е перфектна, модернистка изпреварила времето си и Джуд е красив показател за нейните дарове." Уинслет играе Офелия, любимата на Хамлет в екранизацията на Шекспировата пиеса "Хамлет", направена от Кенет Брана. Филмът получава много позитивни отзиви и печели на Уинслет втората ѝ Емпайър Ауард.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама