Франция се сбогува с Шарл Азнавур

14:25, 05 окт 18 / Свят 25 1392 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Франция отдаде почит на Шарл Азнавур с тържествена церемония в двора на Дома на инвалидите в Париж, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Певецът почина в началото на седмицата на 94-годишна възраст.

Политици и знаменитости се събраха в двора на сградата, където е гробницата на Наполеон. Френският президент Еманюел Макрон посрещна арменския министър-председател Никол Пашинян. Присъстваха също бившите президенти Никола Саркози и Франсоа Оланд, членове на правителството и парламента. Актьорът Жан-Пол Белмондо и певицата Мирей Матийо също отдадоха последна почит на великия певец.

Ковчегът, покрит с френското знаме, беше внесен в двора от войници под звуците на традиционна арменска песен. Около него бяха наредени венци с червени, сини и оранжеви цветя като арменския флаг.

Около ковчега се събраха вдовицата на Шарл Азнавур, децата му, около 200 представители на развлекателната индустрия. Прозвучаха химните на Армения и Франция и песни от репертоара на Азнавур. Общо 2000 души присъстваха на церемонията.

"Песните на Азнавур бяха опора на милиони хора - балсам, лекарство, утеха", каза в речта си Макрон. Той подчерта, че "през много десетилетия Азнавур правеше живота ни по-хубав, а сълзите ни - не толкова горчиви" и го сравни с поета Гийом Аполинер заради въздействието на текстовете му.

Церемонията приключи с песента на Азнавур "Emmenez-moi", под чиито звуци беше изнесен ковчегът.

Траурната церемония беше предавана пряко на голям екран на централния площад в Ереван. Вечерта в арменската столица също е предвидена възпоменателна служба на площад "Шарл Азнавур".

Шарл Азнавур е роден в Париж в семейство на арменски емигранти. За сценичното си име той маха арменското окончание, но никога не забравя своите корени. След опустошителното земетресение в страната на предците му през 1988 г. учредява благотворителната организация "Азнавур и Армения". Снима се във филма "Арарат" за клането през 1915 г. и води кампания то да бъде признато официално за геноцид.

След днешната последна среща с публиката, Шарл Азнавур ще бъде погребан утре следобед в Монфор-л-Амори, на запад от Париж, където почиват родителите му и синът му Патрик, починал на 25 години. Преди това е насрочена религиозна церемония в арменската църква в Париж, но на нея ще присъстват само роднини, близки на семейството и официални лица.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама