Киномания 2018 започва с "Времето е наше"

08:45, 06 окт 18 / Култура 25 1277 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Филмът на режисьора Петър Попзлатев „Времето е наше” е избран за откриващ на тазгодишната Киномания. Това стана ясно на пресконференцията на кинофорума, който ще се проведе между 15 и 29 ноември 2018 г.

По време на пресконференцията председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков подчерта мисията на Двореца за подобряване на цялостнто културно изживяване в НДК. Той представи и доброволците на тазгодишната Киномаиня - ценна част от организацията и безпроблемното протичане на събитието. Велков обърна внимание и на обновената кинокабина в Люмиер Лидл, която още повече допринася за качественото филмово усещане и емоции.

„Цялостното културно преживяване е основен акцент на тазгодишната Киномания. Много важно е, че тази година ще продаваме билети онлайн. По-важното е обаче, че благодарение на онлайн системата ни, успяхме да генерираме една голяма база данни от посетители, почитатели на НДК. Става дума за около 12-13 хиляди регистрации, които са един чудесен повод да комуникираме с всички тези хора. По отношение на откриващия филм, Киномания е имала и винаги ще продължава да има една голяма мисия - развитието на българската култура във всички направления на изкуството. Ние ще продължаваме да развиваме тази тенденция и това да бъдеш автор на откриващ български филм на Киномания, надявам се, е престиж и за всички, които създават българско кино”, каза още той.

Тази година киномаратонът ще премине под мотото „Големите филми преди големите награди”, с което организаторите искат да подчертаят добрата селекция от заглавия, които зрителите на Киномания виждат още преди световното им признание на най-престижните филмови награди. Киномания се похвали и с ново лого и визия.

Повече за откриващия филм на Киномания разказа Хермина Азарян – един от програматорите на събитието, както и режисьорът му Петър Попзлатев, а актьорите Елена Телбис и Ивайло Христов бяха специални гости на пресконференцията.

„Този филм има своя потребност да бъде документално приближен към най-важното събитие в новата българска история - чрез технологията на промяната да зададе няколко въпроса от философски порядък, да провокира всеки един българин да открие и продължи историята, която се опитах да разкажа във филма. Много трудно се прави филм от историческа значимост, в който се казват доста смели неща. Благодарен съм на екипа на НДК, че приеха филмът да открие този прекрасен кинофестивал”, сподели Попзлатев.

„Времето е наше” е вдъхновен от романа „Разруха” на Владимир Зарев, който според Попзлатев си остава „най-пълноценният художествен образ на Прехода”, един значим епизод от не толкова отдавнашната българска история. Затова и филмът е за паметта, за уроците на миналото, които не бива да бъдат забравени. Криминалната нишка пък е по мотиви от разкази на Димитър Шумналиев.

Лентата е с впечатляващ актьорски състав, който включва: Рушен Видинлиев, Елена Телбис, Леонид Йовчев, Ирини Жамбонас, Ицхак Финци, Красимир Доков, Ивайло Христов, Светлана Янчева и Валентин Ганев. Зрителите на единствената прожекция в Киномания (15 ноември, 19:00 часа, зала 1) ще имат възможността да съпреживеят драматичния личен избор и път, който извървяват героите на филма към себепознанието във време на големи обществено политически промени, време на възторг, на силни емоции, на излъгани надежди и разочарования, време на хаос.

Програматорът на Киномания – Владимир Трифонов представи и премиерните филми в зала 1: откриващият филм на Кинофестивала в Кан „Всички знаят” (17 ноември), „Рудолф Нуреев: Бялата Врана” (23 ноември)- третият режисьорски опит на Ралф Файнс, „Папа Франциск: Човек на думата си” (24 ноември) – най-новият документален филм на Вим Вендерс, както и „Лоро” (25 ноември) – на италианския майстор Паоло Сорентино за Силвио Берлускони, които вече дават заявка за потенциални хитове.

Зрителите ще имат възможност да се насладят и на селекция от филми на големия режисьор Ингмар Бергман, които ще бъдат показани преди официалната програма в периода 8-14 ноември.

Билети за филмите в зала 1, както и за ретроспективите на Бергман вече са в продажба на касите на НДК и на tickets.ndk.bg.

Киномания е част от Календара на културни събития на Столична община за 2018 г.

 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама