Бдения и протести в няколко града в памет на убитата журналистка

07:40, 09 окт 18 25 2373 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Протестни шествия и бдения в памет на убитата в Русе журналистка Виктория Маринова се състояха в много градове в страната. Бдения в нейна памет имаше в София, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен, Ямбол, Враца, Видин и Пловдив.

В столицата хората се събраха пред църквата „Света Неделя”, където запалиха свещи и поднесоха цветя пред снимка на Виктория. Бдението се превърна в шествие до Съдебната палата и призиви за оставка на правителството.

В Русе хиляди се стекоха на мълчаливо бдение в памет на убитата жена. Повечето хора са я познавали и всеки се помоли за бързо разкриване на случая и за залавяне на извършителя.

Без политически искания старозагорци излязоха да се поклонят пред паметта на Виктория Маринова. Бдението събра съпричастни към трагедията на площада пред църквата "Свети Николай". Организаторите призоваха за повече доверие в работата на МВР, за да могат разследващите да си свършат бързо работата, и поискаха справедлив процес за извършителя на жестокото убийство, когато бъде заловен.

В Ямбол таксиметрови шофьори се присъединиха към протестното шествие на журналистите. С развети знамена таксиметровите автомобили преминаха през целият град и спряха пред църквата "Свети Николай Чудотворец".

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че прокуратурата и МВР не изключват нито една версия за мотивите на убиеца.

Новината за убийството на журналистката Виктория Маринова беше отразена по много световни медии. Издания от Великобритания, Франция, Холандия, Австралия, Испания, дори и Китай, отразиха трагедията.

Би Би Си припомни, че "Репортери без граници" смятат България за страната в Европейския съюз с най-малка свобода на медиите. От организацията настояват властите да извършат сериозно и щателно разследване, за да открият извършителите на това зловещо убийство.

В същото време еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова написа в профила си в Twitter, че очаква да се изясни дали покушението е свързано с работата на журналистката и предлага помощ от службите на Евросъюза.

Председателят на групата на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер също изрази съболезнования: "Тя е третият журналист, убит в Европейския съюз за една година. Това е дълбоко притеснително. Нужно е спешно разследване от българските власти".

Съболезнования изрази и говорител на Европейската комисия Маргаритис Схинас: “С голяма тъга научихме за убийството на Виктория Маринова. Нашите мисли са с близките и приятелите. ЕК очаква бързо разследване и изправяне на виновните пред правосъдието. Искаме журналистите да са сигурни и спокойни, докато вършат своята работа”.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова правителствата да гарантират, че извършителите на престъпления срещу журналисти, като убийството на българската журналистка Виктория Маринова, ще бъдат наказани.

Гутериш е изключително притеснен за убийството на Маринова и очаква заключенията на разследването, подчерта говорител на генералния секретар. По думите му "има изключително смущаващо нарастване на насилието, включително сексуално, насочено особено срещу журналистки".

Генералният секретар на ООН следи много внимателно тази тенденция и е повдигал въпроса за насилието срещу журналисти пред страни членки на организацията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама