Български учени с нов метод за ранно откриване на рак на гърдата

11:10, 09 окт 18 25 1787 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Една от осем жени в Европа е засегната от рак на гърдата. Български учени разработват нова технология за ранното откриване на болестта. В партньорство с изследователи от Белгия и Италия, инженерите от Техническия университет във Варна, успешно визуализират в детайли труднооткриваеми тумори.

Европейският научен проект "Максима" създава тримерни модели за разработване на съвременни техники за ранна диагностика на този вид рак. В него участват и студенти от ТУ-Варна, работещи в областта на компютърното моделиране.

Клиничното приложение на проекта може да се случи през 2020 година, надяват се работещите по него. Тогава, освен мамографията, ще се използва и новият метод, който ще дава отлично изображение на тумора. Тепърва усилията ще се насочат как с намалени дози от облъчване да има по-добър резултат при очертаване границите на тумора, как моделът да може да се използва и при други видове рак, като белодробния например.

С откритието си учените от Варна вече успели да сканират и открият дефект по аварирал самолет и да помогнат на костенурка със счупена черупка. Екипът подготвя и мобилно приложение за ранна диагностика на рак на гърдата. С него всяка жена сама ще може да оцени доколко е застрашена от заболяването и ще получи съвети от специалисти къде и как да се прегледа.

Проектът „Максима” е спечелил европейско финансиране сред над 500 други кандидати.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама