45 млн. лв. ще са нужни за нов автомобилен подлез в Пловдив

15:15, 09 окт 18 25 1140 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

45 милиона лева ще струва строителството на нов автомобилен подлез под Централната гара на Пловдив. Това съобщи изпълнителният директор на Националната компания железопътна инфраструктура. Строителството ще стартира през 2020 година и трябва да приключи за две години, а целта е скоростта на влаковете през града да е 130 километра.

Изграждането на четирилентовия път под гарата ще бъде финансирано основно с европейски средства и се налага заради събарянето на стария Бетонен мост в града. Мостът е основна връзка между южната част и центъра на Пловдив.

"Този проект е обсъждан от 2014 година и мисля, че в момента сме намерили най-доброто решение, което може да се осъществи", каза Красимир Папукчийски, генерален директор на НКЖИ, предаде БНТ.

"Със съществуващите жп линии имаме недобра свързаност, която имаме от последните 130 години. С изграждането на жп възел Пловдив ние се опитваме да решим и този много важен за Пловдив въпрос", изтъкна Иван Тотев, кмет на Пловдив.

На Централна гара и до нея ще бъдат изградени и три надлеза за преминаване на пешеходците като се запазва и пешеходния подлез под линиите. Недоволните от строителството жители на квартал „Кючук Париж“, чиито имоти ще бъдат отчуждени, обаче предлагат друго решение. "Самият проект има 4 варианта като един от вариантите най-много ни удовлетворява и той е движението се осъществява на базата на сега съществуващите улици без да се отнема частна собственост и да се нарушават каквито и да е закони", обясни Никола Пенчев.

От общината обещаха да ограничат отчуждаването на имоти, но този вариант е временен. Окончателно решение ще се вземе едва след приемане на подробния устройствен план на района.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама