Родители не одобряват шамарите, но прибягват до тях

18:15, 09 окт 18 25 1223 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Въпреки че повечето от родителите не одобряват телесните наказания, прибягват до налагането им, когато са безсилни и губят контрол. Най-често родителите удрят шамари като телесно наказание, изолират децата си в затворени помещения, задължават ги да стоят в неудобна поза. Две трети от тях някога са налагали телесно наказание на детето си дори и еднократно, а една четвърт го правят редовно, т. е. поне веднъж седмично. Това сочат резултатите от изследване на Националната мрежа за децата, проведено от агенция „Ноема“.
 
Въпреки че повечето от родителите не одобряват телесните наказания, прибягват до налагането им, когато са безсилни и губят контрол.

Освен родители и младежи, в проучването са участвали и 79 деца между 3 и 17 години, чиито родители са дали съгласието си. 70% от тях споделят, че се е случвало да преживеят насилие, най-често от майките и бащите си, но също и от госпожите в училищата и детските градини, обясни Славянка Иванова, която представи резултатите от изследването.
 
"Поне две трети от родителите някога са използвали телесно наказание дори и в един-единствен случай и около една четвърт използват редовно някакви видове телесни наказания, като под редовно се има предвид поне веднъж седмично", каза тя.
 
Все по-малко хора смятат, че държавата трябва да се намесва в семействата, в които се малтретират децата. Намаляват и тези, които биха подали сигнал на 112, сочат резултатите, сравнени с изследване, правено преди 5 години.

Според Славянка Иванова, това говори за срив в доверието към държавата като гарантираща правата на децата.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама