Каква ще е съдбата на разкопките край Благоевград?

16:35, 09 окт 18 / Политика 25 1695 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Две трети от разкопките по трасето на магистрала "Струма" край Благоевград остават на място, 1/3 от тях ще бъдат преместени на 20-на метра. Строителството на автомагистралата продължава след забавяне от пет месеца", обяви министърът на културата Боил Банов, цитиран от БГНЕС.

На срещата при кмета Атанас Камбитов присъстваха председателят на УС на АПИ инж. Светослав Глосов, членът й инж. Дончо Атанасов, областният управител Бисер Михайлов, представители на Регионалния исторически музей, както и членовете на инициативния комитет, борещ се за запазването на археологическия обект.

 

"Експерти ще определят границите не само на откритите разкопки, а и на целия хипотетичен обект, за да могат да продължат и археологическите разкопки във всички посоки. Ние в крайна сметка не можем да бъдем сигурни дали няма да излязат и още интересни находки", каза още Банов.

Той добави, че финансирането за продължаването на разкопките вече е подсигурено от Министерството на културата, има и разговори с регионалното министерство.

„Оформя се един уникален район на Югозапада с изключителни обекти – Скпатопара и Мощанец. Говорим за сериозно развитие на културно развитие”, каза още министърът на културата.

„Тези шест месеца, които изгубихме като строителство на магистралата, ще бъдат наваксани от строителя, но няма да е толкова лесно. Работим по проекта за изместване в сервитута на пътя. В наш интерес е това да стане максимално бързо”, каза председателят на УС на АПИ инж. Светослав Глосов.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама