Огромни ледени шипове покриват по юпитеровата луна Европа

20:00, 10 окт 18 / Любопитно 25 1166 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британски учени откриха доказателства, че огромни ледени шипове покриват повърхността на юпитеровата луна Европа, които
биха затруднили кацането на нея, съобщи Phys.org, цитиран от БТА.

Ледените шипове на Европа са високи до 15 м и образуват пояс около екватора на луната. Те са на разстояния около 7,5 м. На Земята подобни ледени образувания има в Андите. Там заради студа и сушата части от снега и леда сублимират - превръщат се в пара, без да се стопят. От този процес се появяват огромни ледени остриета, наречени "пенитентес".

Макар и учените от университета на Кардиф да не са наблюдавали пряко ледени остриета на Европа, направеният от тях модел показва, че подобен процес има и на юпитеровата луна. Данни за ледени остриета има и за Плутон. Това подсказва, че подобен назъбен терен може да е характерен за ледените светове.

Заради наличието на океан от солена вода под повърхността, луната Европа е един от найобещаващите кандидати за извънземен живот в Слънчевата система. Затова тя е сред дестинации за скорошните космически мисии. НАСА разработва мисията "Европа Клипър", която ще бъде изстреляна през първата половина на следващото десетилетия. Тя ще застане на орбита над Юпитер, като ще изследва и Европа с няколко близки прелитания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама