Ходим на очен лекар само при нужда

17:40, 11 окт 18 25 1831 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Близо 71% от българите посещават очен лекар само при нужда и възникнал проблем. Това показват данни от проучване, извършено от социологическа агенция "Маркет Линкс".

Допитването е направено през юли сред 1000 души на възраст 20-45 години. Сред участниците 47% са с висше образование, 51% - със средно, а останалите - с основно.

"За налично зрително нарушение са съобщили 30% от участвалите в проучването, като нарушенията са основно късогледство, далекогледство и астигматизъм", каза доц. Андрей Андреев, офталмолог в очна клиника, цитиран от БТА.
 
Най-често използваната защита за очи са слънчеви очила, очила за компютър или "изкуствени сълзи", показва още проучването. Над 50% от запитаните отговарят, че само са чували за лазерна корекция на зрението, а едва 3% са я използвали. Над 20% изобщо не са чували за такава възможност.
 
"Лазерната корекция на зрението не е метод, който се прилага на всички пациенти", каза д-р Иво Боршуков. Той подчерта, че прегледите преди лазерната терапия са много по-обстойни в сравнение със стандартния преглед. Лазерната корекция не се заплаща от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).
 
Лекарите препоръчаха на работещите с компютър на всеки 15 минути да отместват погледа си от екрана, а на всеки час - раздвижване на тялото.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама