Космонавтите от авариралия "Союз" не са в "съвсем добро състояние"

14:22, 11 окт 18 / Свят 25 1469 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Състоянието на космонавтите от авариралия кораб "Союз МС-10" "не е съвсем добро" и те възможно най-скоро ще бъдат превозени до Москва със специален полет, съобщи ТАСС. Американският астронавт Ник Хейг и руският космонавт Алексей Овчинин бяха извадени от спасителите от кораба, кацнал аварийно в Казахстан след повреда в ракетата носител.

"Екипажът беше прегледан от лекари. Състоянието им не е съвсем добро", каза източник от космодрума Байконур.

След като бъдат превозени до Москва, американецът Ник Хейг и руснакът Алексей Овчинин, ще бъдат откарани в Звездното градче.

Аварията беше регистрирана в ракетата, с която беше изстрелян космическият кораб, 2,45 мин след старта. За проблема със съвсем спокоен глас съобщи командирът Овчинин по време на излъчването на живо.

"Появи се проблем с двигателя няколко секунди след отделянето на първата степен на ракетата", казаха и коментаторите от НАСА, които също излъчваха пряко изстрелването.

Автоматичните спасителни системи се задействаха веднага и корабът се спусна балистично на 20 км източно от Жезказган, съобщиха от Роскосмос.

Екипажът на Международната космическа станция е информиран за аварията и ще промени работния си план.

След аварията веднага е сформирана държавна комисия, която да разследва случилото се с ракетата носител "Союз-ФГ". Тя вече пристъпи към работа и изучава телеметричните данни, съобщи Дмитрий Рогозин, ръководител на Роскосмос.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама