Отбелязваме Световния ден за борба с артрита

09:00, 12 окт 18 25 1653 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

12-ти октомври е Световен ден за борба с артрита. Артритните заболявания са най-голямата група хронични заболявания в световен мащаб. В Европа от тях страдат 120 млн. души.

Денят се чества за пръв път през 1996 г. и целта му е да се подобри информираността сред медицинските среди, хората с ревматични заболявания и обществеността. Чрез различни инициативи на този ден се привлича вниманието на отговорните институции върху трудностите, пред които са изправени хората с ревматични и мускулно-скелетни заболявания и мерките, които трябва да се вземат за преодоляването им.

Артритът най-общо представлява възпаление на ставите, което може да засегне ставния хрущял, подлежащите му костни повърхности, състоянието на ставната капсула и течността в нея. Най-честите симптоми са болка, скованост и ограничена подвижност на ставите, подуване и зачервяване на кожата над засегнатата става, а на по-късен етап деформации на ставите. Има над 100 вида артрит, сред които най-често срещани са остеоартритът, известен още като остеоартроза, артроза или дегенеративна ставна болест, ревматоидният артрит, болестта на Бехтерев и др.

По неофициални данни в България с диагноза болест на Бехтерев са 30 000 души, а страдащите от ревматоиден артрит са около 70 000. За тези пациенти се грижат само 82 ревматолози, които са съсредоточени предимно в големите градове.

Традиционната терапия включва хранителен и двигателен режим, физиотерапия, противовъзпалителни средства – през устата или под формата на инжекции с кортикостероиди. За съжаление, нерядко се стига и до оперативна намеса - артроскопия, остеотомия, ендопротезиране (изкуствена става), PRP-терапията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама