Главният мюфтия разговаря с Борисов за финансирането на религиите

11:42, 12 окт 18 25 1069 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Премиерът Бойко Борисов разговаря тази сутрин с главния мюфтия Мустафа Хаджи в Министерския съвет. Срещата е по искане на Хаджи, след като вчера депутатите решиха да обединят двата законопроекта за вероизповеданията - този на ГЕРБ, ДПС и БСП и на "Обединените патриоти". И двата проекта въвеждат ограничения върху финансирането на вероизповеданията в България. Забранява се и приемането на дарения от чужбина.

След срещата Хаджи посочи, че имат няколко забележки към текстовете на законопроектите. "Въпросът за Висшия ислямски институт, за нас е важно той да бъде кредитиран, за да може да работи и заедно с това да не се влияе от чужда държава", каза той.

Главният мюфтия добави, че искат и да се създаде възможност да се канят и външни лектори. Висшият ислямски институт няма кадри, които да преподават в него и затова на този етап трябва да се канят гост преподаватели. По думите му те ще се постараят те да бъдат осигурени от страни от Европейския съюз. "За нас е важно да има и долна граница на заплащане", каза той.

"Религиозните общности, които са под 1%, според мен трябва също да получат някакво финансиране, защото те не са по-малко българи от нас и са част от това общество и трябва да намерят своето място в него", каза още Мустафа Хаджи. Той посочи, че очаква покана от парламента при обсъждането на проектите между първо и второ четене да бъде поканен представител и на мюфтийството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама