Къде да сигнализираш, ако си обект на сексуално насилие у дома или в училище

10:30, 13 окт 18 25 1049 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Институтът за политики и развитие (ИПР) провежда кампания за информиране и сигнализиране за случаи на сексуално насилие и тормоз у дома, в училище или в онлайн среда. Кампанията е част от проекта „СПРИ сексуалната агресия“, изпълняван от ИПР и сдружението „Пловдив бяга“, с подкрепата на Министерството на младежта и спорта. С беседи на психолози в училище, разпространение на информационни материали и кампания в интернет, екипът на проекта цели да информира учениците и да създаде социални норми, недопускащи насилие и агресия, основани на уважение, зачитане на индивида и неговите потребности и желания.

„Агресивното поведение е присъщо за всички хора, включително и за младежите. То не може да бъде избегнато, но може да бъде контролирано с подобряване на социалните условия на живот и образование, с осъзнаване на агресивните модели на поведение и пренасочване на енергията на агресивния импулс към допустими и социално приемливи дейности“, каза психологът Анета Димитрова. Тя е част от екипа, който провежда беседи сред 150 младежи на възраст от 15 до 18 години от училища в Пловдив и Пловдивска област. По думите ѝ във възрастта, в която младите хора откриват сексуалността и другия пол, доказват себе си в общността и същевременно изпитват границите и предизвикателствата на общуването онлайн и офлайн, имат най-голяма нужда от информация и подкрепа. Това е целта на нашия проект, подчерта Анета Димитрова.

Какво показват данните

1 от 10 момичета до 20 години по света е било жертва на сексуално насилие.
(Доклад на УНИЦЕФ - Hidden in Plain Sight, 2014)

1282 сигнала за насилие над деца и младежи в България са получени през 2017 г., по данни на Агенцията за социално подпомагане. За първото тримесечие на тази година броят им е 283, от които 12 са за сексуално насилие или блудство.

90% от случаите на сексуално насилие над деца и младежи, са осъществени от познати на жертвите хора.

8 от 10 младежи до 18 годишна възраст са застрашени от сексуално насилие или злоупотреби онлайн, сочи доклад на УНИЦЕФ за 2016 година. 5 от 10 младежи смятат, че приятелите им имат рисково поведение в мрежата, което би могло да доведе до сексуално насилие.

Над 20% от подрастващите между 9 и 17 години са отишли на среща с човек, с когото са се запознали онлайн.
(Кампанията „ По-добре недей“, 2017)

Къде да сигнализираш

Единен номер за спешни повиквания – тел. 112
Национален телефонен номер, избира се без код. Обади се в случай на преживяно насилие или когато пряко е застрашена безопасността ти.

Национална телефонна линия за деца: 116 111.
Информиране, консултиране и помощ за деца и младежи. Линията функционира 24 часа в денонощието и е безплатна за обаждания от стационарен и от мобилен телефон.

Националната телефонна линия за деца има и своя електронна страница, на която се предлага консултиране по e-mail: www.116111.bg

Гореща телефонна линия за деца, юноши и жени, преживели насилие
Безплатен номер 0800 18 676 или 02/981 76 86 - за обаждания от цялата страна. За обаждания от чужбина - +359 800 18 676 или +359 2 981 76 86.

Държавна агенция за закрила на детето
София 1051, ул. „Триадица” № 2, тел: 02/933-90-50 или 02/933-90-30
E-mail: [email protected]

Фондация "Център Надя" – тел. 0800 19 100
Национална телефонна линия за деца “Говори с приятел”

Български червен кръст – Телефони на доверието
София – (02) 963 24 44, Пловдив – (032) 61 51, Русе – (082) 23 60 00, Ямбол – (046) 32 904, Стара Загора - (042) 64 11 11.

Подай сигнал за извършено компютърно престъпление
Официален сайт на ГДБОП за борба с киберпрестъпленията - http://www.cybercrime.bg/bg. Подават се сигнали, които не изискват спешна намеса от страна на правоохранителните органи. За спешни случаи звънете на тел. 112.

Консултативна линия на Център за безопасен интернет
Консултациите се осъществяват анонимно чрез телефон 124 123 за цялата страна, чат на живо чрез www.safenet.bg от бутона „за съвет“ в работните дни между 10 и 16 часа, както и по всяко време чрез имейл: [email protected].

„Хиляди случаи на блудство или сексуално насилие над деца и младежи остават ненаказани, защото те не сигнализират за тях от срам или от чувство за вина. Затова направихме тази кампания за информиране и сигнализиране за случаи на сексуално насилие в рамките на проекта „СПРИ сексуалната агресия“. Всяка форма на насилие е недопустима и младите хора не бива да премълчават, а веднага да търсят помощ от родител, друг човек от семейството, учител, училищния психолог или от експерт на телефоните, посочени по-горе и публикувани на сайта на Институтът за политики и развитие: www.ipd-bg.org“, посочи координаторът на проекта Милена Добранова. С кампанията завършваме работата си по проекта „СПРИ сексуалната агресия“, подкрепен от Министерството на младежта и спорта. В продължение на три месеца проведохме беседи в училищата, спортни състезания срещу насилието, разпространявахме информационни материали и организирахме кампания в интернет, за да дадем информация и мотивация на младите хора да развиват личните качества и воля, да насочат енергията си в укрепване на своята личност, пред израз на каквато и да било форма на агресия и тормоз, допълни Милена Добранова.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама