Столичната библиотека ще отбележи 90 години от създаването си

15:00, 21 окт 18 25 1415 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 24 октомври 2018 г. Столична библиотека навършва 90 години от създаването си. По този повод тя предлага на всички софиянци и гости на столицата да станат част от следните събития:

Фото-документална изложба „Библиотеката на София 90 години в/и Града“
Изложбата от 30 платна ще представи историята на Столична библиотека, на улиците и площад „Славейков“, архитектурното и културно богатство на този район, част от най-стария градски център. Снимки (стари и съвременни), факсимилета на документи, фотоси на личности, живели или творили в района. Акцентът е поставен върху дейностите и фондовете, които притежава – богати сбирки от старопечатни и църковни книги, произведения на изкуството, дарения от видни наши творци и обществени деятели, политици и дигитални платформи.
16.10.2018, 17:00 ч., Градската градина

„Разходка по Графа – спомени и бъдеще“
Поетично четене и изложба на хайги. Организира се съвместно със Софийския есенен салон на поезията. Събитието се провежда всяка година от 2008 г. като мини фестивал за поезия. През годините много от четените стихове са получили награди преди или след представянето си в Салона, който е и пряката връзка с български поети, живеещи в чужбина.
18.10.2018, 18:00 ч., Американски център, пл. „Славейков“ 4а

Честване на 90-годишнината на Столична библиотека
23.10.2018 г., 11:00 ч., Столична библиотека, пл. „Славейков“ 4, Мраморно фоайе, I етаж

„Моята София. Спомени от съвременниците”
Да съхранява паметта на София и книжовното й богатство е мисията на Столичната библиотека, която 90 години заема достойно място в духовния живот на града като културен и информационен център. Книгата е съставена на базата на дигитализираната версия на сп. „Сердика” (1937-1952). Материалите изграждат облика на града през очите на съвременниците, съставят пъстра картина на софийското всекидневие в миналото. Подбрани са малко познати спомени, публикувани в списанието за времето преди Освобождението до 50-те години на миналия век. Статиите са представени с факсимилета, придружени с кратки обяснителни бележки за авторите, сред които са: Стефан Бобчев, Йордан Венедиков, Димитър Шишманов, Христо Бръзицов, Орлин Василев, Боне Хаджибонев, генералите Николский и Моссолов, както и стихотворения, посветени на София, от Кирил Христов, Елисавета Багряна и Асен Разцветников. Посвещава се на 140 години от Освобождението на София.

Юбилейна научна конференция на тема „Библиотеката в / и града”
Конференцията е с участието на авторитетни учени по библиотекознание, културология, социология, IT и др., като ​проф. Михаил Неделчев, ​проф. Калин Янакиев, доц. Георги Лозанов, проф. Александър Кьосев, проф. Анна Кръстева – НБУ, проф. Вера Ганчева и чуждестранни гости от Кипър, Сърбия и Македония. Сред тематичните направления на конференцията са: Библиотеката на София – книжовната памет на столицата в историческите традиции на България; Библиотеката в социокултурната среда на интелигентния град; Библиотеката в цифрова градска среда и др.
23.10.2018 г., 13:00 – 17:00 ч., 24.10.2018 г., 10:00 - 16:00 ч., Американски център, пл. „Славейков“ 4а

„Национално биенале на илюстрацията“,
С това събитие съвместно със сайта „Българска илюстрация” се отбелязва и 50 години от първата национална изложба на българската илюстрация през далечната 1968 г. В нея тогава участват едни от най-известните художници-илюстратори, сред които Борислав Стоев, Евгени Босяцки, Любен Зидаров, Иван Кирков и много други. Техните произведения ще бъдат изложени в ретроспективната част, запазени между страниците на книгите от богатия фонд на библиотеката. Столична библиотека днес подава ръка и на новото поколение българските илюстратори.
23.10.2018 г., 18:00 ч., Столична библиотека, пл. „Славейков“ 4, галерия „София“

„Съдбата на книгите“
Документална изложба с „арестувани“, инкриминирани и спасени книги от
фондовете на Столична библиотека. Книги, които интригуват с интересната си история на създаване, издаване, как са попаднали и как са съхранени в библиотеката. Ще бъдат представени и книги с уникално полиграфично оформление, редки екземпляри, с автографи на известни личности. Ще бъдат представени даренията от Дирекция на полицията – издания, които са част от библиотеката на Дирекцията и такива, които са иззети при обиски. Във фондовете ни се съхраняват библиотеките на Пенка Шишманова (съпруга на Димитър Шишманов и майка на директора Панайот Савов), на Васил Пундев, Орлин Василев, Никола Балабанов, Кирил Христов, част от библиотеката на Иван Денкоглу и др.
24.10.2018 г., 11:00 ч., Столична библиотека, пл. „Славейков“ 4, Мраморно фоайе

„Четем и свирим за Столична библиотека и нейните приятели“
Музикално-поетична вечер с участието на известни български поети и музиканти, като: квартет „Софийски солисти“ с диригент Пламен Джуров, Георги Константинов, Михаил Белчев, Хайгашод Агасян, Валентина Радинска, Бойко Ламбовски, Георги Господинов, Стефан Вълдобрев, Елин Рахнев, Георги Георгиев от група „Остава“, Анджела Родел, Иван Христов и др.
24.10.2018 г., 18:00 ч., камерна зала „България“, ул. „Аксаков“ 1

„25 години ателие "Енкаустика“ - гр. Габрово
Изложбата е по повод 25-годишнината на ателието, в което децата се обучават да създават произведения на изобразителното изкуство с древната техника енкаустика, при която се рисува с восък. В ретроспективната изложба ще бъдат показани творби, създадени от младите възпитаници на школата „Енкаустика“ през годините.
24 октомври 2018 г., 17:00 ч., Столична библиотека, Детски център

Секторите и филиалите на Столична библиотека ще посрещнат софиянци със свои програми.
Всички желаещи на 24 октомври ще получат безплатни едногодишни читателски карти.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама