Тайван покани папа Франциск на посещение

18:00, 15 окт 18 / Свят 25 934 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тайван е поканил папа Франциск на посещение, съобщи президентът Цай Ингвен, цитирана от Reuters и БТА.

Новината идва броени седмици след като Ватикана постигна ключово споразумение за назначаването на епископи с Китай, който твърди, че остров Тайван е част от неговата територия.

Договорът дава на Светия престол, последния дипломатически съюзник на Тайван в Европа, последната дума за тези назначения в Китай - нещо, към което Римокатолическата църква отдавна се стреми. Иначе и Ватикана, и Китай наричат споразумението "временно", а запознати източници казаха, че някои ключови въпроси остават нерешени.

Вчера вицепрезидентът на Тайван Чен Чинджен се срещна с папата и го покани на посещение. В отговор светият отец казал, че ще се моли за Тайван, съобщиха от тайванското президентство. Засега не е посочена конкретна дата за посещение.

Чен подчерта временния характер на споразумението, сключено между Ватикана и Китай, като каза, че то не включва "дипломатически елемент", нито засяга приятелството между Тайван и Ватикана, се казва в съобщението.

Тайванският президент Цай Ингвен благодари на папата за благословията. "Ще предприемем активни и конкретни действия, за да подкрепил папата и да отправим нашите общи ценности за свобода, справедливост, мир и отговорност до всички кътчета на света", написа тя в социалните мрежи.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама