22% от сърбите биха искали да напуснат родината си

18:20, 15 окт 18 / Свят 25 1039 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

22% от сръбските граждани искат да се изселят от страната. Това показват резултатите от проучване на тема "Защо хората напускат Сърбия", проведено от организацията "Сърбия 21", през юни и юли тази година върху извадка от 1 000 пълнолетни граждани, съобщи белградската агенция Бета, цитирана от БТА.

Сред обмислящите да напуснат Сърбия преобладават хората на възраст от 18 до 29 години (34% или 450 000 граждани). От хората, които искат да отидат в чужбина, 45% обмислят да се изселят трайно.

Най-честите мотиви за изселване от страната са стандартът на живот - за 41 на сто, по-добре платена работа - за 36% и лошата ситуация в държавата - за 9% от анкетираните.

В западни страни искат да се изселят 85% от анкетираните, а само 2% посочват Русия като желана дестинация.

Освен в Сърбия, проучването е проведено и сред диаспората с онлайн анкета с 2 149 пълнолетни граждани, които са се изселили от Сърбия.

92% от анкетираните оценяват живота си в чужбина като по-добър, отколкото е бил в Сърбия. На въпрос защо им е по-добре в чужбина, 37% изтъкват по-добрия жизнен стандарт, уредената държава (13%) и сигурността (6%).

На въпроса "Ще се върнете ли в Сърбия?", 41% са заявили, че не планират такова нещо, а 35% казват, че биха се върнали, но едва когато се пенсионират.

90% от анкетираните виждат бъдещето на своите деца в чужбина.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама