Плевенско училище избира кукери вместо чудовища за Хелоуин

09:00, 16 окт 18 / Култура 25 9096 Шрифт:
Християна Димитрова Автор: Християна Димитрова

Училище, в което се слуша химна на Република България, носят се униформи с лика на Ботев и се познават българските традиции не е мит, нито измислица. Съществува.

Начално училище ‘‘Христо Ботев‘‘ в град Плевен е едно от малкото училища, които, освен че обучава своите ученици, ги и възпитава. Припомня им българските корени и съумява да запали родолюбиви чувства в тях благодарение на неговия директор г-н Цветелин Горанов.

‘‘В 08:00 за първа смяна и в 13:30, за втора, се свири химнът, учениците стават и пеят, когато чуят мелодията‘‘, казва директорът.

Много често музиканти свирят с гайда или гъдулка в двора на училището, посрещайки сутрин учениците.

‘‘Много е важно осъзнатият живот да започне с любовта към родината. Нашите ученици разпознават българските народни инструменти, няма обичай, който да не честваме. Правим кукерски празник, не Хелоуин. Търсим професионални групи, които да покажат автентичния вид на празника, без да го изопачаваме‘‘, допълва г-н Горанов.

Всяка класна стая е ремонтирана, има монитори, интернет, мултимедия, които улесняват преподаването и обучението.

Най-новата придобивка в двора на училището е черешово топче, а до него величествено стои паметник на Ботев.

Но това не е всичко- в двора се гледат зайци, има оранжерия, открита зелена стая и фитнес площадка.

Мозайка от азбука и патриотични рисунки и надписи блестят на фасадата на училището. Портата се заключва за сигурността на децата, а домофонна система улеснява комуникацията между персонал и външни лица.

Учениците в Начално училище ‘‘Христо Ботев‘‘ са около 450 и за девета поредна година са на първо място в страната по национално външно оценяване, а през 2015 г.- на 14 място в България от 1860 училища.

Директорът вече 16 години е част от училището, а за стимул и развитие отправя следното послание към своите ученици и колеги:

‘‘Нека бъдем добри и всеки ден да даваме най-доброто от себе си за другите!‘‘

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама