Властите в Истанбул променят имената на 90 улици заради ФЕТО

13:00, 16 окт 18 / Свят 25 1136 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Властите в Истанбул решиха да променят наименованията на общо 90 улици, съдържащи думи, които може да са свързани с Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), съобщи в. "Хюриет дейли нюз", цитиран от БТА.

Истанбулският общински съвет нареди да бъдат преименувани улици в много квартали с имена като "Саманйолу" и "Ъшък".

Една от промените се отнася за името на улица "Саманйолу" в квартал Шишли, като новото й наименование е "Хрант Динк" (известен турски журналист от арменски произход, убит през 2007 г.)

В квартал Шишли е променено името и на улица "Ъшък", като новото наименование е "Угур Мумджу" (лице, убито в Анкара при бомбен атентат преди 25 години).

"Ъшък" е името на закрито издателство, в което са били публикувани книги на проповедника Фетхуллах Гюлен. "Саманйолу" бе телевизия на Гюлен, която също бе закрита по нареждане на турските власти.

Промяната на имената на улиците с имената на Хрант Динк и Угур Мумджу ще допринесе за социалния мир, каза Джевдет Байрам от основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП), който е и член на Истанбулския общински съвет.

Байрам благодари на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) за инициативата за промяната на имената на улиците.

Това не е първата подобна инициатива на Истанбулския общински съвет. През декември м. г. бяха сменени имената на 192 улици в мегаполиса, които напомнят на ФЕТО, отбелязва "Хюриет дейли нюз".

Според турските власти групировката ФЕТО на живеещия в САЩ проповедник Гюлен стои зад опита за преврат през юли 2016 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама